Euromoney: az új kormánnyal Magyarország Rt. visszatér az üzletbe

MTI
2002.09.16. 13:50
Az Orbán-kormány beavatkozott a gazdaságba, és a befektetők nem akarták megégetni magukat. Az új vezetéssel "Magyarország Rt." visszatér az üzletbe, legalábbis papíron - írta július/augusztusi számában a brit Euromoney gazdasági-pénzügyi folyóiratcsoport nemzetközi befektetőknek szánt kiadványa, a Strategic Direct Investor (SDI).

Az erőfeszítések sikere szempontjából sorsdöntő, sikerül-e fenntartani Magyarország különleges vonzerejét a külföldi befektetők számára, és felélénkíteni a bejövő beruházásokat. Elsősorban a reformok felélénkítésére van szükség - írták a kiadvány szerzői, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tanulmányára hivatkozva.

A fő ok az aggodalomra jelenleg a költségvetés. A kormányprogram és az előző kormány kötelezettségvállalásai miatt az államháztartás hiánya meghaladhatja a GDP 6 százalékát, azaz 6,4 százalékos lehet az EU-szabvány szerint számítva, és ez középtávon tarthatatlan - írták az elemzők. Ám hozzátették: Magyarország, jó hitelbesorolása miatt, viszonylag könnyen juthat külföldi finanszírozáshoz, és Medgyessy Péter kormányfő szerint a külföldiek beruházásait és a növekedést ösztönző, új kormánypolitika is segít.

Elemzők szerint azonban egyelőre az év végi tizenkét havi infláció magasabb lesz 5,7 százaléknál - a Magyar Nemzeti Bank célsávja 4,5-5,5 százalék. További inflációs nyomást okozhat, amikor az EU-csatlakozásra készülve felszabadítják az energiaárakat, ezt azonban fokozatosra tervezik és nem valószínű a jövő év előtt.

Magától értetődik hát, hogy a kormány napirendjének élén szerepel a növekedés ösztönzése. Medgyessy miniszterelnök jól tudja, hogy bármiféle további lassulás fenyegetné az ország versenyképességét, mind a térségben, mind szélesebb nemzetközi téren - írták az SDI szakértői.

A kiadványnak nyilatkozva Medgyessy Péter a maga részéről azt mondta, hogy az EU-csatlakozás idejére mindenképpen meglesz a szükséges deficitcsökkentés a költségvetésben. A gazdasági növekedést nem tartotta optimálisnak, mondván, hogy az előző kormány elkövetett néhány hibát - ide sorolta a forint erősödését -, de hozzátette, hogy ezeket a hibákat elég könnyű kiigazítani.

- A növekedés ösztönzéséhez, úgy gondolom, helyre kell állítani a magyar gazdaság természetes folyamatait - mondta Medgyessy Péter az SDI-nek. Úgy vélte, hogy a forint továbbra is bizonyára erősödni fog, de szerényebb ütemben. Kijelentette, hogy az adópolitika több pénzt akar hagyni az üzleti vállalkozásokban fejlesztésre és beruházásra. Szerinte az elkövetkező két évben van idő és lehetőség elérni az államháztartási hiányban a 3 százalékos GDP-arányos célt.

Medgyessy megerősítette, hogy az EU-csatlakozáskor az egész adórendszert hozzáigazítják az EU-éhoz. Szerinte azonban Magyarország utána is vonzó lesz, az alacsonyabb bérek miatt. A lehetséges további privatizációk között az Antenna Hungáriát és a Malévot említette.

Az SDI szakértői hozzátették: Magyarországon eddig 26 milliárd dollárt fektettek be külföldiek működőtőkeként, ebből 2,5 milliárd dollár tavaly érkezett. Ám, mivel a privatizáció java lezajlott és a reálbérek gyorsabban emelkednek a munkaerő termelékenységénél, Magyarország elveszítheti versenyelőnyét.