Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Csökkent az olajár az iraki hírekre

MTI
2002.09.17. 11:07
Több mint 1 dollárral zuhant a határidős nyersolaj az ázsiai és európai kereskedésben arra a hírre, hogy az iraki kormány kész beengedni az országba az ENSZ fegyverellenőreit.

Az Amerikában irányadó West Texas Intermediate könnyű alaptípus kedden, közép-európai idő szerint délelőtt 1,34 dolláros, 4,5 százalékos gyengüléssel 28,33 dollár volt a még futó októberi lekötésre a New York-i árutőzsde (NYMEX) hivatalos idején kívüli elektronikus ACCESS-kereskedésben.

A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent könnyű minőség novemberi határideje kedd délelőtt - közép-európai idő szerint 10 óra után - 0,97 centes veszteséggel 27,55 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), de a nyitás után közvetlenül 1,25 dolláros eséssel járt 27,27 dolláron is.

A határidős nyersolaj a múlt héten még 30 dollár felett - 19 havi csúcsponton - járt; a piac akkor még az Irak elleni amerikai katonai fellépés mind fenyegetőbb lehetőségét árazta be a kontraktusokba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?