Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egységes európai nyugdíjas

euractiv.hu
2002.09.18. 09:56
Az Európai Unióban élők az amerikaikhoz képest sokkal nehezebben változtatnak munkahelyet. A nyelvi akadályok mellett komoly gondot jelent a nyugdíjrendszerek különbözősége: egyes helyeken más rendszerhez kell alkalmazkodni, illetőleg hosszú időt kell várni a "helyi" nyugdíjkorhatár eléréséig.

Noha egy 1998-ban elfogadott irányelv elvileg már biztosítja a polgárok nyugdíjhoz való jogát, ha egyik tagállamból a másikba költöznek, a rendszerek közötti különbségek kiegyenlítését, az egyik nyugdíjalapból a másikba "költözés" mikéntjét még nem dolgozták ki. Mindezekből következően az "egységes európai nyugdíjas" - megfelelő rendszer hiányában - egyelőre nem létezik.

Az egységesítés folyamatának első szakaszában maguk a munkáltatók is megegyezhetnek a nyugdíjak "hordozhatóságáról", de törvényi szabályozás is készül. A munkaerő mobilitását elősegítendő, az Európai Bizottság javaslata egy határokon átnyúló, egységes nyugdíjrendszer is lehet, egyelőre irányelvként, később általánosan, kötelező érvénnyel. A rendszer további szükséges eleme az egységes EU egészségügyi kártya.

Ha az Európai Bizottság tervei megvalósulnak, akkor a jövőben egységes és a határokon átnyúló lesz az EU tagországok nyugdíjrendszere.