Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Egységes európai nyugdíjas

euractiv.hu
2002.09.18. 09:56
Az Európai Unióban élők az amerikaikhoz képest sokkal nehezebben változtatnak munkahelyet. A nyelvi akadályok mellett komoly gondot jelent a nyugdíjrendszerek különbözősége: egyes helyeken más rendszerhez kell alkalmazkodni, illetőleg hosszú időt kell várni a "helyi" nyugdíjkorhatár eléréséig.

Noha egy 1998-ban elfogadott irányelv elvileg már biztosítja a polgárok nyugdíjhoz való jogát, ha egyik tagállamból a másikba költöznek, a rendszerek közötti különbségek kiegyenlítését, az egyik nyugdíjalapból a másikba "költözés" mikéntjét még nem dolgozták ki. Mindezekből következően az "egységes európai nyugdíjas" - megfelelő rendszer hiányában - egyelőre nem létezik.

Az egységesítés folyamatának első szakaszában maguk a munkáltatók is megegyezhetnek a nyugdíjak "hordozhatóságáról", de törvényi szabályozás is készül. A munkaerő mobilitását elősegítendő, az Európai Bizottság javaslata egy határokon átnyúló, egységes nyugdíjrendszer is lehet, egyelőre irányelvként, később általánosan, kötelező érvénnyel. A rendszer további szükséges eleme az egységes EU egészségügyi kártya.

Ha az Európai Bizottság tervei megvalósulnak, akkor a jövőben egységes és a határokon átnyúló lesz az EU tagországok nyugdíjrendszere.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!