Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Ecostat idén 3,2-3,4 százalékos gazdasági növekedést vár

MTI
2002.09.18. 12:15
Az év hátralévő részében a magyar gazdaság lassú fellendülése várható, de a konjunktúra a vártnál lassabban ível fel, ezért az év egészére a bruttó hazai termék (GDP) 3,2-3,4 százalékos növekedését várja az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet.

Az intézet szerdán nyilvánosságra hozott legfrissebb prognózisa szerint 2003-ban a növekedés üteme gyorsul, a GDP-bővülés 4,1 százalék lehet.

A kutatók 2002-ben a fogyasztói árak 5,5-5,7 százalékos emelkedésével számolnak, 2003-ra pedig éves szinten 4,9 százalékos inflációt prognosztizálnak.

Az előrejelzés szerint a magyar gazdaság belső és külső egyensúlya az év végéig tovább romlik, a fizetési mérleg hiánya megközelítheti a 3 milliárd eurót, szemben a tavalyi 1,2 milliárd euróval. Jövőre viszont megfordul a trend, a folyó deficit 2,5 milliárd euróra csökken.

Az államháztartás hiánya az idén erőteljesen nő, az EU-módszertan szerint számítva megközelíti az 1.000 milliárd forintot, azaz a GDP 6,5 százalékát, szemben a tavalyi 3,5 százalékkal.