Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az OPEC nem növeli olajkitermelését

MTI
2002.09.19. 12:08
Az OPEC olajminiszterei oszakai tanácskozásukon egyhangú döntéssel változatlanul hagyták a január óta érvényes, napi 21,7 millió hordós kitermelési kvótát a negyedik negyedévre.

A tíz kvótakötelezett tagország termelése így papíron továbbra is tizenegy év óta a legalacsonyabb. A valóságban, mint azt az OPEC elnöke, Rilwanu Lukman maga is elismerte, a kartell naponta legalább 1,8-2 millió hordóval többet termel az önkéntes korlátnál. Az OPEC miniszterei legközelebb december 12-én találkoznak a helyzet megvitatására.

Ali al-Naimi szaúdi olajipari miniszter azt mondta: - Amikor a termelés változatlanul hagyása mellett döntöttünk, több bizonytalansági tényezőt vették figyelembe, így Irakot is - tette hozzá.

Az olajkészleteket firtató kérdésre azt válaszolta: a tartalékok nem annyira alacsonyak, hogy aggódni kellene. Naimi szerint a piac jelenleg kiegyensúlyozott, és az OPEC-nek megvan a mechanizmusa a termelés növelésére, ha olajának átlagára meghaladná a 28 dollárt hordónként. A maga részéről úgy vélte, hogy 25 dollár körüli átlagár a legmegfelelőbb.

Emírségi kollégája, Obaid bin Szaif al-Nasszeri hozzátette: az olaj árában jelenleg nem kevesebb, mint 5 dollár a háborús felár, az Irak elleni amerikai fenyegetés miatt.

Az OPEC döntése nem volt különösebb hatással az olajárakra, a piac erre számított, így az utóbbi napokban beárazta ezt a fejleményt. A kartell hétféle olajból számított árkosara szerdán 27,36 dollár volt, a keddi 26,92 dollár után.