Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Medgyessy békén hagyná a tőzsdei cégeket

Napi Online
2002.09.19. 12:53
Az államnak kerülnie kell a beavatkozást a tőzsdei cégek életébe, a felmerülő szociális problémákat más eszközökkel kell rendezni - jelentette ki Medgyessy Péter a The Economist budapesti gazdasági konferenciáján.

A miniszterelnök szerint a forint felértékelődése minden magyar gazdasági érdekkel ellentétes volt.

A növekvő államháztartási hiánnyal kapcsolatban Medgyessy elismerte, hogy abban az előző kormány tevékenységének eredménye mellett a 100 napos program hatása is benne van, de jövőre 1 százalékponttal lefaragják a GDP-arányos deficitet.

Kérdésre válaszolva úgy vélte, Magyarországon túl magas a reálkamat, és ő üdvözölne minden annak csökkentésére irányuló jegybanki döntést, hozzátéve, hogy az nem az ő kompetenciája.

A tervek között megemlítette, hogy az állami infrastruktúra finanszírozására külön alapot kellene létrehozni, amelyet a privatizációs bevételekből kellene föltölteni.

Az EU-csatlakozást illetően Medgyessy úgy látja, hogy jó esély van a tárgyalások decemberi lezárására. Ez esetben jövő tavasszal aláírhatnánk a megállapodást az unióval 2004 első hónapjaira pedig már tagok is lehetnénk - hozzátéve, hogy a csatlakozás minősége fontosabb, mint annak dátuma.