A Matáv nem a Deutsche Telekom utasítására karcsúsít

MTI
2002.09.19. 13:54
A vezetékes szolgáltatás növekedése befejeződött Magyarországon, úgyhogy a mobilpiac az, ahol a Matáv egészséges növekedést várhat a következő időszakban - mondta Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója csütörtökön a Reuters hírügynökségnek, a több mint 1300 állás megszüntetésének tervét kommentálva.

A leépítés összhangban van a Deutsche Telekom takarékossági programjával, de nincs közvetlen kapcsolatban azzal - mondta Straub Elek. - Ezeket a lépéseket az anyavállalat ösztönzésétől függetlenül megtennénk. Semmiféle közvetlen utasítást nem kaptunk a megtakarítások jellegére vonatkozóan - tette hozzá.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy az alaptevékenység egészsége, a jól szolgálható adósság és az óvatos térségi terjeszkedés ellenére a Matáv részvénye nyomás alá került az utóbbi hónapokban arra a spekulációra, hogy a Deutsche Telekom alkalmasint leválasztja a Westelt és beolvasztja a saját mobilszolgáltató leányvállalata nemzetközi részlegébe, a T-Mobile Internationalba.

Straub Elek azt mondta, hogy efféle lépésnek nem volna gazdasági értelme. Szerinte a Deutsche Telekom számára semmi értelme kettévágni a Matávot, amelynek két része egyenként kevesebbet érne, mint a vezetékes és a mobilszolgáltatás együtt.

- Semmi olyan információval nem rendelkezem, amelynek alapján elképzelhető lenne, hogy a Matáv megszabadulna a Westeltől. Azt sem tudom elképzelni, hogy a fő tulajdonosunk érdekelt lenne ebben. Tulajdonosként abban érdekelt, hogy a vagyona a lehető legtöbbet érje - fejtegette a vezérigazgató.

A Westel természetesen erősíti együttműködését a T-Mobiléval, és előnyére válnak a szinergiák a Deutsche Telekom mobilszolgáltatójával. - Ebben az értelemben a Westel és a T-Mobile közelebb kerül egymáshoz, de ez nem jelent változást a jelenlegi tulajdonosi szerkezetben - mondta Straub Elek.