40 százalékos leépítés az Alcatelnél

MTI
2002.09.20. 11:19
Forgalma meredek csökkenésére számít a második félévben a francia Alcatel távközlési berendezésgyártó, amely a pénteken kiadott profitfigyelmeztetéssel együtt közölte azt is, hogy a korábbi terveket jóval meghaladó, csaknem 40 százalékos munkaerőleépítést hajt végre a jövő év végéig. A cég részvényét, amely limittel zuhant a bejelentés után, egy időre felfüggesztették a párizsi Euronext-tőzsdén.

A cég pénteken közölte: a távközlési piac romló helyzete miatt most arra számít, hogy második félévi eladásai 10 százalékkal csökkenni fognak az év első felében elért 8,53 milliárd euróról. A harmadik negyedévi forgalom az előrejelzés szerint 15 százalékkal marad el a második három hónapban mért 4,24 milliárd eurótól.

Az Alcatel bejelentette azt is, hogy 2003 végéig a jelenlegi 99 ezres alkalmazotti gárdát 60 ezerre akarja leépíteni. Az átszervezés 500 millió euróra becsült költségét a következő három negyedévben számolják el.

A vállalat korábban még 73 ezerben jelölte meg a jövő év végére tervezett létszámot. A társaság ugyanakkor közölte, hogy rendelkezik a kellő likviditással 2003-as pénzügyi kötelezettségei teljesítéséhez.

Az Alcatel részvénye a csütörtöki 11 százalékos zuhanás után pénteken a nyitásban további 10 százalékkal gyengült, s egy időre fel is függesztették, de az újraindulás után jelentősen visszaerősödött.

A papír közép-európai idő szerint 10 óra után 1,2 százalékos veszteséggel 2,48 eurót ért a párizsi Euronext-tőzsdén, de ez is a szerdán beállított addigi 52 heti mélypont alatt volt. A papír 52 heti csúcspontja tavaly decemberben volt 23,29 euróval; azóta a részvény 80 százalékot vesztett értékéből. Az árfolyam csak az elmúlt egy hétben 38 százalékkal esett.