Erzsébet
1 °C
4 °C

40 százalékos leépítés az Alcatelnél

MTI
2002.09.20. 11:19
Forgalma meredek csökkenésére számít a második félévben a francia Alcatel távközlési berendezésgyártó, amely a pénteken kiadott profitfigyelmeztetéssel együtt közölte azt is, hogy a korábbi terveket jóval meghaladó, csaknem 40 százalékos munkaerőleépítést hajt végre a jövő év végéig. A cég részvényét, amely limittel zuhant a bejelentés után, egy időre felfüggesztették a párizsi Euronext-tőzsdén.

A cég pénteken közölte: a távközlési piac romló helyzete miatt most arra számít, hogy második félévi eladásai 10 százalékkal csökkenni fognak az év első felében elért 8,53 milliárd euróról. A harmadik negyedévi forgalom az előrejelzés szerint 15 százalékkal marad el a második három hónapban mért 4,24 milliárd eurótól.

Az Alcatel bejelentette azt is, hogy 2003 végéig a jelenlegi 99 ezres alkalmazotti gárdát 60 ezerre akarja leépíteni. Az átszervezés 500 millió euróra becsült költségét a következő három negyedévben számolják el.

A vállalat korábban még 73 ezerben jelölte meg a jövő év végére tervezett létszámot. A társaság ugyanakkor közölte, hogy rendelkezik a kellő likviditással 2003-as pénzügyi kötelezettségei teljesítéséhez.

Az Alcatel részvénye a csütörtöki 11 százalékos zuhanás után pénteken a nyitásban további 10 százalékkal gyengült, s egy időre fel is függesztették, de az újraindulás után jelentősen visszaerősödött.

A papír közép-európai idő szerint 10 óra után 1,2 százalékos veszteséggel 2,48 eurót ért a párizsi Euronext-tőzsdén, de ez is a szerdán beállított addigi 52 heti mélypont alatt volt. A papír 52 heti csúcspontja tavaly decemberben volt 23,29 euróval; azóta a részvény 80 százalékot vesztett értékéből. Az árfolyam csak az elmúlt egy hétben 38 százalékkal esett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?