Aliz
6 °C
14 °C

Járai szerint nincs szükség kamatcsökkentésre

MTI
2002.09.20. 12:10
Nincs szükség változtatásra a monetáris politikában, ha a kormány képes lesz a tervezett és az Európai Uniónak bejelentett mértékre csökkenteni az államháztartás túlköltekezését, a termelékenység növekedésének megfelelő mederben tartani a bérkiáramlást - hangsúlyozta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MTI-nek nyilatkozva.

A jegybankelnök így reagált Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtöki, az Economist konferencián elhangzott kijelentésére, amely szerint üdvözölne egy jegybanki kamatcsökkentést.

Járai Zsigmond - miként azt a konferencia második napján, pénteken is kifejtette - hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben a meglévő kamatszintet tartja megfelelőnek. Ugyanakkor az említett feltételek teljesülése esetén kialakulhat egy olyan kedvező gazdasági környezet, amelyben lehetőség nyílhat a kamatok csökkentésére.

Az eredetileg tervezett 2,5 milliárd eurónál magasabb, akár 3 milliárd euró feletti folyó fizetésimérleg-hiányt is elképzelhetőnek tart Járai Zsigmond. A jegybankelnök kijelentette: az idén a vállalkozói szektorban a vártnál magasabb volt a béremelés, és az ez által indukált kereslet többletimportban csapódott le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?