Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Egyesülésről is tárgyal a Ringier az Axel Springerrel

MTI
2002.09.20. 13:56
A svájci Ringier kiadói csoport - egyebek mellett a Blick bulvárlapcsalád kiadója - fontolgatja az egyesülést a Bildet is gondozó német Axel Springerrel; ezzel a világ legnagyobb német nyelvű kiadója jönne létre.

A Ringier egyik vezető munkatársa a Reutersnek név nélkül pénteken azt mondta: a két cég tulajdonosai "sok lehetőségről tárgalnak", de döntés még nincs. Az egyik lehetőség a Ringier és a Springer teljes összekapcsolódása - mondta az igazgató, de hozzátette: a Ringier másokkal is tárgyal, s például a Gruner+Jahrral már partneri viszonya is van. A Sternt is kiadó Gruner+Jahr 74,9 százaléka a Bertelsmann kezében van.

A Magyarországon is egyaránt aktív Ringier és Springer tárgyalásait felgyorsította, hogy a finanszírozási gondokkal küszködő német Leo Kirch médiacsoportnak péntekig kell vevőt találnia a birtokában lévő 40 százalékos Springer-részre, s a bevételből ki kell fizetnie a Deutsche Bankkal szembeni 720 millió eurós adósságát. Ha a Kirch nem fizet, a Deutsche szerez jogot a 800 millió eurósra becsült részesedés eladására.

Németországi források szerint a tárgyalások arról folynak, hogy a Springer átvenné a Ringiert, miután a Ringier megvette a Kirch kezén lévő 40 százalékos Springer-részt, vagyis a Springer némi kerülővel gyakorlatilag visszavenné a családi vállakozást régóta zavaró Kirch-részesedést, s ráadásul pozíciókat szerezne Svájc német nyelvű sajtópiacán - írta a Reuters.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!