Viola
-6 °C
-2 °C

32 dollár felé közelít az olajár

MTI
2002.09.24. 15:13
Kedden több mint 60 centes drágulással másfél évi csúcsra érkezett, és 32 dollár felé vette az irányt a nyersolaj ára az elektronikus amerikai kereskedésben, miután a brit kormányfő riasztó hírszerzési értesüléseket hozott nyilvánosságra az iraki tömegpusztító fegyverzetről.

Az európai kereskedésben 30 dollár közelében járt az árfolyam. Az OPEC irányadó termékkosarának átlagára is - csaknem két éve először - a felső intervenciós küszöb fölé emelkedett. A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent könnyű minőség novemberi határideje 50 centes nyereséggel 29,63 dolláron - a tavaly szeptemberi terrortámadások utáni csúcspontok óta nem látott szinten - járt kedd délután a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Az Amerikában irányadó West Texas Intermediate könnyű alaptípus közép-európai idő szerint délután 61 centes nyereséggel 31,32 dollár - tavaly február óta a legdrágább - volt a legközelebbi, novemberi lekötésre a New York-i árutőzsde (NYMEX) hivatalos idején kívüli elektronikus ACCESS-kereskedésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!