Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt és fél éves mélyponton az európai tőzsdék

MTI
2002.09.24. 16:10
Öt és fél évi mélypontok felé közelítettek az irányadó európai tőzsdeindexek kedd délután; a háborús várakozás által meghatározott befektetői hangulatot a Lehman Brothers amerikai befektetési bank csalódást keltő eredménye, s a Goldman Sachs óvatos előrejelzése is rontotta.

A 300 legnagyobb tőkeértékű európai tőzsdei cég alkotta FTSE Eurotop 300-as tőzsdeközi index 2,9 százalékos veszteséggel 795 ponton, 1997 áprilisa óta nem látott mélységben volt. A veszteségek negyedét a bankszektor okozta. Az euróövezetbeli vezető vállalati papírok sekélyebb merítésű DJ Euro Stoxx 50-es indexe 3,1 százalékos mínusszal 2146 ponton, szintén ötévi mélyponton járt a délutáni forgalomban. A londoni értéktőzsde irányadó FTSE 100-as mutatója közép-európai idő szerint negyed 4-kor 125 pontos, 3,36 százalékos veszteséggel 3614 pont volt; a frankfurti Dax-30-as 111 ponttal, 3,33 százalékkal 2803 pontra zuhant.

Előzőleg az iraki fegyverkezésről összeállított, kedden nyilvánosságra hozott brit kormányjelentést ismertetve Tony Blair miniszterelnök a londoni alsóházban azt mondta, hogy Szaddám Huszein folytatja a tömegpusztító fegyverek fejlesztését, és 45 perces felkészülési idővel képes vegyi és biológiai fegyvereinek bevetésére. A befektetők ezt a bejelentést az Irak elleni katonai akció előkészítésének újabb egyértelmű jeleként értékelték.