Enyhítik az Európai Unió stabilitási paktumát

Napi Online
2002.09.25. 09:53
Az EU brüsszeli bizottsága meghajolt a politikai és gazdasági realitások előtt, és gyakorlatilag elfogadta, hogy az eurózóna egyes tagállamai a stabilitási paktumban vállalt ígéretükkel ellentétben 2004 helyett csak 2006-ra hozzák egyensúlyba költségvetéseiket.

Az engedményt az kényszerítette ki, hogy a gazdasági növekedés lassúbb a vártnál az eurózónában. A bizottság szerint a GDP növekedésének üteme az idén várhatóan nem éri el az 1 százalékot. A meghosszabbított határidő teljesítéséhez is arra van szükség azonban, hogy a költségvetési deficit legalább évi 0,5 százalékkal csökkenjen az eurótérség országaiban.

Brüsszel először ismerte el, hogy az eurózóna két legnagyobb gazdasága, Németország és Franciaország az idén valószínűleg túllépi a 3 százalékos költségvetési hiányt. A Reuters birtokába került dokumentum úgy fogalmaz, hogy Németország a tervezettől rendre elmaradó adóbevételek és az árvízkatasztrófa miatt lépi túl a maastrichti plafont, Franciaország pedig 1,1-ről 2,6 százalékra emelte a deficit-előirányzatot, ami már olyan kis különbség a 3 százalékhoz képest, hogy bármilyen váratlan esemény annak túllépését okozhatja.

A bizottság szóvivője mindazonáltal hangsúlyozta, hogy mindez nem vonja maga után a stabilitási és növekedési paktum szabályainak módosítását. A bizottság ugyanakkor jóváhagyta a portugál költségvetés helyzetéről készített jelentést, amivel megtette az első lépést a Lisszabon megbüntetését célzó eljárásban, miután tavaly a deficit elérte a GDP 4,1 százalékát. Portugáliára kemény büntetés várható, ha a kormány elmulasztja a szükséges korrekciós lépéseket.