Árpád
-2 °C
3 °C

Osztrák piackutató elemzése a magyarországi vásárlóerőről

MTI
2002.09.25. 13:02
Magyarország ugyan a gazdaság dinamikáját tekintve a legsikeresebb állam a reformországok között, de továbbra is nagy regionális eltérések mutathatók ki a vásárlóerőben - erre a megállapításra jutott a Regioplan Consulting osztrák piackutató cég, amely Ausztria mellett a közép-kelet-európai országokban is végez kutatásokat és róluk is kiad tanulmányokat.

A 2001-es adatokat elemző tanulmány szerint Magyarországon a leggazdagabbak Budapesten, a legszegényebbek az ország észak-keleti részén élnek. A fővárosban a vásárlóerő-index 143,0, jóval az országos átlag felett, és ehhez jelentősen hozzájárulnak a viszonylag magas budapesti bérek, amelyek a legalacsonyabb szinten lévő Nógrád megyéhez képest 60 százalékkal magasabbak. A budapesti helyzetből a sok ingázó folytán erősen profitál Pest megye is, ahol 99,8 a vásárlóerő-index.

A vásárlóerő-index azt mutatja, hogy egy térség lakossága mennyivel gazdagabb, vagy szegényebb az ország 100 pontnak vett átlagánál. A 100 alatti érték nem azt jelenti, hogy a lakosoknak a korábbihoz képest kevesebb a pénzük, hanem azt, hogy az illető térségben az országos átlagnál lassabban nőnek a jövedelmek.

A Szlovákia keleti részével határos térségben a vásárlőerő a legalacsonyabb, 71,8 pont - és ezt a legmagasabb munkanélküliség kíséri -, így az országon belül a legnagyobb eltérés több mint 71 pont. A tanulmány összehasonlításként rámutat: Ausztriában a legnagyobb és a legcsekélyebb vásárlóerőt felmutató tartományok között a különbség tavaly 21,6 pont volt.

A tanulmány a nyugat-magyarországi kedvező helyzetet egyebek között Ausztria szomszédságával és az ezzel járó napi turizmussal, valamint a Balaton vonzásával magyarázza, és úgy véli, Kelet-Magyarországon ilyen pozitív hatásokra csak jóval kevésbé lehet számítani, mert a környező térségekben - Szlovákia keleti részén, Ukrajnában, Romániában és Szerbiában - ehhez nem elég jó a gazdasági helyzet.

A gazdaság dinamikáját tekintve Magyarország a legsikeresebb a reformállamok között: idén 3,6 százalékos gazdasági növekedés várható és az előrejelzések szerint a tavalyi 9,2 százalékról 5,8 százalékra esik az infláció. A gazdasági adatokból a Regioplan Consulting a lakosság életszínvonalának szerény emelkedésére következtet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?