Egyre kisebb a német vállalkozói bizalom

euractiv.hu
2002.09.26. 14:26
A legfrissebb felmérés szerint szeptemberben tovább csökkent a német vállalkozók bizalmi indexe. A kutatást végző intézet vezetője szerint a borúlátó az építési ágazatban és a kiskereskedelem területén a leginkább borúlátóak a vezetők.

Mintha nem lenne elég, hogy a német gazdaság egyre rosszabb adatokat produkál, a legfrissebb kutatás szerint a vállalkozói bizalom már negyedik hónapja egyre gyengébb. A most közzétett eredmények szerint a német vállalkozói bizalmat jelző index 88,8 pontról (augusztusi adat) szeptemberben 88,2 pontra csökkent.

A reprezentatív felmérést 7000 vállalati vezető közreműködésével végzik el, minden hónapban. Az adatokat az IFO, egy müncheni székhelyű gazdasági intézet dolgozza fel.

Szakértők szerint a nem túl fényes nemzetközi gazdasági eredmények és az iraki háborútól való félelem okozhatta a bizalom további csökkenését. Hans Werner Sinnnek, az IFO intézet vezetőjének tájékoztatása szerint főleg az építési és a kiskereskedelmi területen dolgozó vezetőktől kaptak "nagyon negatív" válaszokat.