Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Letartóztatások a Lukoil alelnökének elrablása ügyében

MTI
2002.09.27. 11:32
Az orosz rendőrség több személyt is őrizetbe vett azzal a gyanúval, hogy közük van Szergej Kukura, a legnagyobb orosz kőolajvállalat, a Lukoil első alelnöke elrablásához. Erről Alekszandr Ovcsinnyikov, az orosz belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője számolt be pénteken. A gyanúsítottak kilétéről nem közölt részleteket.

A pénzügyekkel és tervezéssel foglalkozó csúcsmenedzsert szeptember 12-én rabolták el kommandósoknak álcázott bűnözők. Kukura csütörtökön váratlanul felbukkant Moszkva melletti otthona közelében anélkül, hogy a cég kifizette volna az állítólag 6 millió dolláros váltságdíjat.

A homályos ügyben az sem tisztázott, hogy az alelnököt kiszabadították-e, vagy elrablói önként engedték szabadon. Ovcsinnyikov sikeres rendőrségi műveletről beszélt, és a Lukoil is bejelentette, hogy van kiknek kifizetni a Vagit Alekperov elnök által kitűzött közel 1 millió dolláros nyomravezetői jutalmat. A mamutcég azt is közölte, hogy Kukura kimerültsége miatt egyhamar nem áll a sajtó nyilvánossága elé.

Csütörtökön a Kommerszant Daily című orosz napilap felvetette, hogy maga a Lukoil rendezte meg Kukura elrablását. A lap találgatása szerint a Lukoil esetleg időt akart nyerni egy fontos döntés elodázására, és abból indult ki, hogy nincs olyan kemény üzleti partner, aki ilyen esetben nem tanúsít empátiát, és sürgeti a céget. Korábban olyan verziók is felröppentek, hogy a csúcsmenedzser elrablása a Lukoilon belüli pozícióharc része, illetve hogy a vállalat konkurensei állnak a bűncselekmény hátterében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!