Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letartóztatások a Lukoil alelnökének elrablása ügyében

MTI
2002.09.27. 11:32
Az orosz rendőrség több személyt is őrizetbe vett azzal a gyanúval, hogy közük van Szergej Kukura, a legnagyobb orosz kőolajvállalat, a Lukoil első alelnöke elrablásához. Erről Alekszandr Ovcsinnyikov, az orosz belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője számolt be pénteken. A gyanúsítottak kilétéről nem közölt részleteket.

A pénzügyekkel és tervezéssel foglalkozó csúcsmenedzsert szeptember 12-én rabolták el kommandósoknak álcázott bűnözők. Kukura csütörtökön váratlanul felbukkant Moszkva melletti otthona közelében anélkül, hogy a cég kifizette volna az állítólag 6 millió dolláros váltságdíjat.

A homályos ügyben az sem tisztázott, hogy az alelnököt kiszabadították-e, vagy elrablói önként engedték szabadon. Ovcsinnyikov sikeres rendőrségi műveletről beszélt, és a Lukoil is bejelentette, hogy van kiknek kifizetni a Vagit Alekperov elnök által kitűzött közel 1 millió dolláros nyomravezetői jutalmat. A mamutcég azt is közölte, hogy Kukura kimerültsége miatt egyhamar nem áll a sajtó nyilvánossága elé.

Csütörtökön a Kommerszant Daily című orosz napilap felvetette, hogy maga a Lukoil rendezte meg Kukura elrablását. A lap találgatása szerint a Lukoil esetleg időt akart nyerni egy fontos döntés elodázására, és abból indult ki, hogy nincs olyan kemény üzleti partner, aki ilyen esetben nem tanúsít empátiát, és sürgeti a céget. Korábban olyan verziók is felröppentek, hogy a csúcsmenedzser elrablása a Lukoilon belüli pozícióharc része, illetve hogy a vállalat konkurensei állnak a bűncselekmény hátterében.