Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyorsan romlik a magyar gazdaság egyensúlya

MTI
2002.09.30. 09:55
A magyar gazdaság dekonjunktúrából való kilábalását lassúnak és bizonytalannak tartja a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-vel közösen készített elemzése.

A jelentés készítői figyelmeztetnek: a külső és belső egyensúly romlik, rendkívül gyorsan emelkedik a lakosság jövedelme és ezzel fogyasztása, az üzleti beruházások viszont stagnálnak. Az infláció eddig kedvezően alakult, de a következő hónapokban kissé emelkedni fog, az év átlagában 5,2 százalékos lehet.

Az ipari termelés - bár június után júliusban is érezhetően emelkedett - még nem sokkal haladja meg a tavalyit, az év egészében 3 százalékkal nőhet. Az ipari export az első hét hónapban már közel 4 százalékkal bővült, ezen belül azonban a kivitel nagyobbik felét adó ipari vámszabad területeken csak 1 százalékkal. Csaknem stagnál a belföldi ipari értékesítés is. Ugyanakkor rendkívül gyorsan, 2002-ben várhatóan 17 százalékkal bővül az építőipar és a kereskedelem.

A beruházásokon belül az első félévben az építés 14 százalékkal nőtt, a gépberuházás viszont 2 százalékkal csökkent. Különösen kedvezőtlen a feldolgozóipari beruházások 8 százalékos mérséklődése. A nemzetgazdasági beruházások az idén összesen 5 százalékkal nőnek.

A jelentés szerint az első félévben a versenyszférában 14,2 százalékkal, a költségvetésiben 28,7 százalékkal emelkedtek a keresetek. A második félévben a különbség további bővülésére lehet számítani. A reálbérek átlagosan 12 százalékkal, a GDP növekedésének négyszeresével emelkedtek.

A lakosság nettó pénzmegtakarításai viszont alig nőttek, ami a rendkívül gyors ütemben emelkedő lakás-, ingatlan- és fogyasztási hitelfelvétel következménye.

Az infláció részben a mesterségesen elhalasztott árlépések miatt nagyon kedvezően alakult, a következő hónapokban azonban - például a dohány jövedéki adójának emelése, a dinamikusan növekvő kereslet hatására - némi emelkedés valószínű.

Az államháztartás hiánya az EU módszertanát közelítő módon számítva a GDP 6,5 százaléka körül lesz. A külkereskedelmi mérleg egyelőre kedvező, de a fogyasztás dinamikus emelkedése és a konjunktúra lassú javulása esetén a behozatal gyorsulása várható.

A folyó fizetési mérleg romlása markáns. Júliusig a hiány mintegy 1 milliárd euróval volt nagyobb a tavalyi első hét havinál, ez nagyjából fele-fele arányban az áruforgalom illetve az idegenforgalom egyenlegromlásának következménye. A deficit év végére 3,2 milliárd forintra nőhet.