Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Gyorsan romlik a magyar gazdaság egyensúlya

MTI
2002.09.30. 09:55
A magyar gazdaság dekonjunktúrából való kilábalását lassúnak és bizonytalannak tartja a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-vel közösen készített elemzése.

A jelentés készítői figyelmeztetnek: a külső és belső egyensúly romlik, rendkívül gyorsan emelkedik a lakosság jövedelme és ezzel fogyasztása, az üzleti beruházások viszont stagnálnak. Az infláció eddig kedvezően alakult, de a következő hónapokban kissé emelkedni fog, az év átlagában 5,2 százalékos lehet.

Az ipari termelés - bár június után júliusban is érezhetően emelkedett - még nem sokkal haladja meg a tavalyit, az év egészében 3 százalékkal nőhet. Az ipari export az első hét hónapban már közel 4 százalékkal bővült, ezen belül azonban a kivitel nagyobbik felét adó ipari vámszabad területeken csak 1 százalékkal. Csaknem stagnál a belföldi ipari értékesítés is. Ugyanakkor rendkívül gyorsan, 2002-ben várhatóan 17 százalékkal bővül az építőipar és a kereskedelem.

A beruházásokon belül az első félévben az építés 14 százalékkal nőtt, a gépberuházás viszont 2 százalékkal csökkent. Különösen kedvezőtlen a feldolgozóipari beruházások 8 százalékos mérséklődése. A nemzetgazdasági beruházások az idén összesen 5 százalékkal nőnek.

A jelentés szerint az első félévben a versenyszférában 14,2 százalékkal, a költségvetésiben 28,7 százalékkal emelkedtek a keresetek. A második félévben a különbség további bővülésére lehet számítani. A reálbérek átlagosan 12 százalékkal, a GDP növekedésének négyszeresével emelkedtek.

A lakosság nettó pénzmegtakarításai viszont alig nőttek, ami a rendkívül gyors ütemben emelkedő lakás-, ingatlan- és fogyasztási hitelfelvétel következménye.

Az infláció részben a mesterségesen elhalasztott árlépések miatt nagyon kedvezően alakult, a következő hónapokban azonban - például a dohány jövedéki adójának emelése, a dinamikusan növekvő kereslet hatására - némi emelkedés valószínű.

Az államháztartás hiánya az EU módszertanát közelítő módon számítva a GDP 6,5 százaléka körül lesz. A külkereskedelmi mérleg egyelőre kedvező, de a fogyasztás dinamikus emelkedése és a konjunktúra lassú javulása esetén a behozatal gyorsulása várható.

A folyó fizetési mérleg romlása markáns. Júliusig a hiány mintegy 1 milliárd euróval volt nagyobb a tavalyi első hét havinál, ez nagyjából fele-fele arányban az áruforgalom illetve az idegenforgalom egyenlegromlásának következménye. A deficit év végére 3,2 milliárd forintra nőhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!