Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szeptemberben még jobban visszaesett a német gyáripar

MTI
2002.10.01. 11:01
Az idei legnagyobb mértékű gyáripari visszaesést mutatta szeptemberben a német feldolgozó szektorra kidolgozott átfogó beszerzőimenedzser-index (PMI), főleg az iraki háborús kilátások, a nyári pusztító árvizek és a növekedés ütemével kapcsolatos aggályok belső és külső keresletvisszafogó hatásai miatt.

A Reuters megbízásából az NTC gazdaságkutató által összeállított szeptemberi német PMI 46,0 volt az augusztusi, szintén visszaesést jelző 49,1 után. Az 50 feletti beszerzőimenedzser-indexek a vizsgált szektor kibocsátási értékének növekedését, az 50 alattiak a teljesítmény csökkenését jelzik.

A gyenge kereslet miatt a kibocsátási részindex tavaly október óta a legnagyobb mértékben csökkent a német gyáriparban, és mélyen a visszaesést jelző sávba süllyedt. Ez a mutató 44,3 volt a múlt hónapban az augusztusi 51,4 után.

Február óta először jelzett visszaesést az új exportrendelések részindexe, amely 50,7-ről 47,1-re esett.

A csökkenő belső és külső kereslet nem támasztja alá a legnagyobb valutauniós gazdaság közeli fellendülésébe vetett bizalmat. A múlt héten az IMF már 0,5 százalékra mérsékelte 0,9 százalékról a német gazdaságra adott idei növekedési előrejelzését. Tavaly Németországban 0,6 százalékkal nőtt a GDP értéke.

Folytatódott, mégpedig öt hónapja a legnagyobb ütemeben a német feldolgozó szektor munkahely-állományának leépülése. A foglalkoztatási részindex 44,8 volt az előző havi 44,9 után.

A cégek a csökkenő kereslet láttán ismét raktárkészleteik leépítésébe kezdtek. Ezt jelzi a késztermékek raktári állományának részindexe, amely 48,8-re, vagyis a csökkenést jelző sávba süllyedt az augusztusi 50,8-ről.