A Gazprom eladja a Gazprombank 49 százalékát

MTI
2002.10.01. 13:42
A Gazprom, a világ legnagyobb földgáztermelő vállalata eladja a legnagyobb orosz kereskedelmi bankok sorába tartozó Gazprombank 49 százalékos tulajdonrészét. A részvényeladás kondícióit és az értékesítési árat nem hozzák nyilvánosságra.

A Gazprombank bonyolítja a Gazprom külföldi hitelszogálati feladatait és cash-flow kezelési műveleteit. Július elsejei állapot szerint a Gazprom 87,5 százalékos tulajdonrészt tartott közvetlenül birtokában, míg a fennmaradó hányad az érdekeltségi körébe tartozó cégek birtokában volt. Az felkínált részvénypakett értékesítését követően is megtartaná a Gazprom az ellenőrző szerepét a Gazprombank felett. Hosszú távú tulajdonosi szándékai azonban nem ismeretesek.

A múlt évben hivatalba került vezetés irányítása alatt a Gazprom már megvált a Menatep-St-Petersburg 15 százalékos és a National Reserve Bank 37 százalékos részvénypakettjétől. A Bank Evrofinance az elmúlt héten vásárolta meg a Gazprom-Media 49 százalékos tulajdonrészét. A Gazprombank új vezetése az ügyfél bázis szélesítésére törekszik a Gazprom, mint legfontosabb ügyfél megtartásával. Megfigyelők szerint az orosz kereskedelmi bankok érdeklődést mutatnak a Gazprombank résztulajdonának megvásárlása iránt tevékenységük diverzifikálása céljából. A vételár a becslések szerint mintegy 900 millió dollár lehet.