14 milliárd korona kárt okozott Prágának az árvíz

MTI
2002.10.01. 15:30
A cseh fővárosban 14 milliárd cseh korona (455 millió dollár) kárt tett az árvíz augusztusban - nyilatkozta a prágai városháza szóvivője, Martin Kupka. A 14 milliárdos összeg a korábbi becslések felő határánál van. Az előzetes becslések 10-15 milliárd korona közötti kárt valószínűsítettek.

A teljes kárból 11 milliárd koronányi jut a fővárosi infrastruktúrára, egyebek között a metróra, a többi a magánszemélyek és a magánvállalatok tulajdonában esett kár.

A cseh pénzügyminisztériumban újabban 42 milliárd korona (1,325 milliárd dollár) árvízkárt emlegetnek egész Csehországból, leszámítva Prágát. Az első becslések az egész országra, Prágát is beleértve, 100 milliárd korona körüli kártételről szóltak.

A kormánykoalíció belső nézeteltérése miatt a cseh kormánynak szeptemberben nem sikerült elfogadtatnia a parlamentben adómódosítási tervét az árvízi helyreállítás finanszírozására, és a kormánypártok most további tárgyalásokat folytatnak arról, hogyan teremtsenek elő pénzt. A kötvénykibocsátást eddig kizárták a lehetőségek közül.