Nem tévedett a PM a közalkalmazottak rovására

Napi Online
2002.10.04. 10:12
Csak azoktól a közalkalmazottaktól vonnak le az indokoltnál több szja-előleget, akik a béremelés révén év közben magasabb adósávba lépnek. Nekik februárban az adóhivatal visszatérít, míg az emelés miatt az adójóváírástól elesők befizetnek.

A százezer forintnál kisebb havi bruttó jövedelemmel rendelkezőktől egy fillérrel se von le többet a bért folyósító Államháztartási Hivatal, mint amennyi indokolt, a legkisebb keresetű közalkalmazottak tehát védettek. Azoknál a viszonylag magasabb keresetűeknél, akik már a szeptember 1-jei béremelés előtt is a 30 vagy 40 százalékos adósávba tartoztak, szintén nem lesz eltérés a levont adóelőleg és az indokolt levonás között.

Az adóelőlegben azoknál lép fel havi 1-2 ezer forint többlet, akik a jelentős béremelés miatt magasabb adósávba kerülnek. Ha havi 80 ezer forintos fizetés 120 ezerre emelkedik, a levonás éves szinten 8 ezer forinttal haladja meg az indokoltat, ezt azonban februárban visszakapják az érdekeltek.

A Pénzügyminisztérium nem számolt rosszul, az érintett 600 ezer dolgozó bérét az 1995. évi szja-törvény szerint számfejtik. Az államháztartás azonban végül nem jár se jól, se rosszul az előre beszedett közalkalmazotti szja-előlegekkel. Számosan lesznek ugyanis, akik a béremelés révén bekerülnek abba az évi 1,2-1,5 millió forint közötti sávba, amelyben fokozatosan elvesztik az alkalmazotti adójóváírást, így márciusban sokan néhány tízezer forintot kénytelenek lesznek visszafizetni a kincstárnak.