Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

A Deutsche Bank minirecessziót vár a német gazdaságban

MTI
2002.10.04. 11:09
A legnagyobb német bank, a Deutsche Bank a korábbi 0,5 százalékról 0,1 százalékra mérsékelte a német gazdaság ez évi növekedési előrejelzését. Akár egy mini-recesszióról is beszélhetünk - fogalmazott a bank közgazdásza, Ulrich Beckmann.

A Deutsche amiatt csökkentett korábbi előrejelzésének számain, mert a lehetséges Amerika-vezette támadás Irak ellen, az ennek következtében bizonyosan megemelkedő olajár, a bizonyosan zuhanni kezdő fogyasztói bizalom tovább gyengíti majd a gazdaság, amúgy is meglehetősen visszafogott, lendületét - áll a kutatási jelentésben.

A bank elemzői arra számítanak, hogy a negyedik negyedév, valamint 2003 első negyede negatív növekedést hoz majd; az Egyesült Államok közel-keleti sikerei esetleg a jövő év második negyedében indíthatják be a gazdasági növekedést.

Ami a 2003-as növekedést illeti, a Deutsche előrejelzése Németország számára az év egészére vonatkozóan jelenleg 0,6 százalék. Az elmúlt hetekben számos kereskedelmi bank és kutatóintézet hajtott végre hasonló módosítást korábbi prognózisában.