Veszélyben Magyarország 2007-es EMU-tagsága?

MTI
2002.10.07. 12:05
Szlovénia kivételével jelenleg az összes, EU-csatlakozásra váró közép-európai országban növekvő államháztartási deficitet könyvelnek el. Ez veszélybe sodorhatja azt az elképzelésüket, hogy már 2007-ben az euróövezet tagjai lehetnek. Különösen aggodalmat keltően alakulnak a dolgok Magyarországon - írta hétfői számában a Frankfurter Allegemeine Zeitung "Veszélyben Magyarország csatlakozása az euróövezethez" című írásában.

A Deutsche Bank Research és az amerikai JP Morgan bank piackutató részlege a napokban azt írta, hogy ha nem lesz határozott irányváltás a költségvetési politikában az önkormányzati választások után, Magyarország nem fogja teljesíteni a feltételeket 2004/2005-re. Abban az időben az államháztartási deficitnek már nem szabadna meghaladnia a GDP 3 százalékát, ha ragaszkodnak ahhoz, hogy 2007-ben belépnek az euróövezetbe - állapította meg a frankfurti lap.

Az FAZ idézte a müncheni Ifo gazdaságkitató intézet elnökét, Werner Sinnt is, aki szerint tíz évet kell várniuk a belépésre váró országoknak az euróövezeti tagságra, majd a tudósító, Carola Kaps megállapította: Magyarország messze elmarad a 3 százalékos maastrichti kritériumtól. Miközben a kormány az idén 6,0 százalékos államháztartási deficittel számol, közgazdászok - a privatizálási alapot és a fejlesztési bankot is figyelembe véve - már közel 8,0 százalékos összdeficitet sem zárnak ki. Ez az előző évi hiánynak több mint a kétszerese lenne.

A helyzetet élezi a folyó fizetési mérleg ugyancsak erősen növekvő hiánya. A legnagyobb magyar bank, az OTP, tekintettel az erős forintra, kevéssé tartja ugyan fenyegetőnek a hiányt, ám a kettős deficit egyre kellemetlenebb a külföldi beruházók számára.

E számok tükrében a kormánynak az az ígérete, hogy a deficitet a következő évben leszorítja 4,5 százalékra, mindinkább veszít hiteléből. László Csaba pénzügyminiszter szerint a terv kivitelezhető, mivel az idei év után nem lesznek egyszeri kiadási tételek, és az adminisztráció is hatékonyabban fog dolgozni - olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői számában.