Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszélyben Magyarország 2007-es EMU-tagsága?

MTI
2002.10.07. 12:05
Szlovénia kivételével jelenleg az összes, EU-csatlakozásra váró közép-európai országban növekvő államháztartási deficitet könyvelnek el. Ez veszélybe sodorhatja azt az elképzelésüket, hogy már 2007-ben az euróövezet tagjai lehetnek. Különösen aggodalmat keltően alakulnak a dolgok Magyarországon - írta hétfői számában a Frankfurter Allegemeine Zeitung "Veszélyben Magyarország csatlakozása az euróövezethez" című írásában.

A Deutsche Bank Research és az amerikai JP Morgan bank piackutató részlege a napokban azt írta, hogy ha nem lesz határozott irányváltás a költségvetési politikában az önkormányzati választások után, Magyarország nem fogja teljesíteni a feltételeket 2004/2005-re. Abban az időben az államháztartási deficitnek már nem szabadna meghaladnia a GDP 3 százalékát, ha ragaszkodnak ahhoz, hogy 2007-ben belépnek az euróövezetbe - állapította meg a frankfurti lap.

Az FAZ idézte a müncheni Ifo gazdaságkitató intézet elnökét, Werner Sinnt is, aki szerint tíz évet kell várniuk a belépésre váró országoknak az euróövezeti tagságra, majd a tudósító, Carola Kaps megállapította: Magyarország messze elmarad a 3 százalékos maastrichti kritériumtól. Miközben a kormány az idén 6,0 százalékos államháztartási deficittel számol, közgazdászok - a privatizálási alapot és a fejlesztési bankot is figyelembe véve - már közel 8,0 százalékos összdeficitet sem zárnak ki. Ez az előző évi hiánynak több mint a kétszerese lenne.

A helyzetet élezi a folyó fizetési mérleg ugyancsak erősen növekvő hiánya. A legnagyobb magyar bank, az OTP, tekintettel az erős forintra, kevéssé tartja ugyan fenyegetőnek a hiányt, ám a kettős deficit egyre kellemetlenebb a külföldi beruházók számára.

E számok tükrében a kormánynak az az ígérete, hogy a deficitet a következő évben leszorítja 4,5 százalékra, mindinkább veszít hiteléből. László Csaba pénzügyminiszter szerint a terv kivitelezhető, mivel az idei év után nem lesznek egyszeri kiadási tételek, és az adminisztráció is hatékonyabban fog dolgozni - olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői számában.