Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

25 százalékos visszaesés a vendéglátóiparban

MTI
2002.10.07. 12:30
A tavalyi 392,5 milliárd forintos forgalom 20-25 százalékos csökkenésére számítanak az idén a vendéglátóiparban - mondta Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a vendéglátásban is jól érzékelhető az a tendencia, amely a folyó fizetési mérleg első 8 havi egyenlegében is látható. A jegybank által készített mérleg ugyanis kimutatta, hogy az első 8 hónapban az idegenforgalom bevételi többlete a tavalyi 2 milliárd euróval szemben 1,3 milliárd euróra csökkent.

Az ipartestület vezetője úgy látja, hogy az ország turisztikai marketingje az elmúlt évek alatt nem készült fel válsághelyzetek kezelésére, nem reagált időben a német gazdasági recesszióra.

Az ipartestület felmérései alapján az ez évi forgalom január és szeptember között 16-42 százalékkal csökkent a vendéglátóiparban. A nagyobb forgalom elmaradás főként a Balaton déli partján érintette a vendéglőket, míg a magasabb árkategóriába tartozó vendéglátóhelyek alacsonyabb bevételkiesést szenvedtek el.

Ennek alapján véli úgy az ipartestület, hogy ha az év hátralevő részében az előző évi szinten marad a turisták száma és sikerül élénkíteni a belföldi turizmust, akkor a forgalom 20-25 százalékkal marad el az előző évitől.