Gusztáv
3 °C
6 °C

25 százalékos visszaesés a vendéglátóiparban

MTI
2002.10.07. 12:30
A tavalyi 392,5 milliárd forintos forgalom 20-25 százalékos csökkenésére számítanak az idén a vendéglátóiparban - mondta Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a vendéglátásban is jól érzékelhető az a tendencia, amely a folyó fizetési mérleg első 8 havi egyenlegében is látható. A jegybank által készített mérleg ugyanis kimutatta, hogy az első 8 hónapban az idegenforgalom bevételi többlete a tavalyi 2 milliárd euróval szemben 1,3 milliárd euróra csökkent.

Az ipartestület vezetője úgy látja, hogy az ország turisztikai marketingje az elmúlt évek alatt nem készült fel válsághelyzetek kezelésére, nem reagált időben a német gazdasági recesszióra.

Az ipartestület felmérései alapján az ez évi forgalom január és szeptember között 16-42 százalékkal csökkent a vendéglátóiparban. A nagyobb forgalom elmaradás főként a Balaton déli partján érintette a vendéglőket, míg a magasabb árkategóriába tartozó vendéglátóhelyek alacsonyabb bevételkiesést szenvedtek el.

Ennek alapján véli úgy az ipartestület, hogy ha az év hátralevő részében az előző évi szinten marad a turisták száma és sikerül élénkíteni a belföldi turizmust, akkor a forgalom 20-25 százalékkal marad el az előző évitől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!