Szilárda
-4 °C
3 °C

Afganisztánban új afgani váltotta fel a régi afganit

MTI
2002.10.07. 13:47
Afganisztánban hétfőtől új pénz váltotta fel az elértéktelenedett régi afganit. Egy új afgani 1000 régi afganinak felel meg. A Németországban és Nagy-Britanniában nyomtatott bankjegyek 10, 20, 50,100, 500 és 1000 afganis címletekben kerültek forgalomba. Összesen 27 milliárd afgani értékben nyomtattak ki bankjegyeket, és mintegy 15 000 milliárd régi afganit kell kivonni a forgalomból a következő két hónapban.

A jegybank kormányzója, Anvarul-Haq Ahadi szerint az új pénz nem kerül teljes egészében forgalomba, annak egy része a bank tartalékát képezi. Az afgán kormány a pénzcserétől a nemzeti valuta stabilitásának javítását és a befektetések növekedését reméli. Az afgán központi bank eddig nem tudott reális pénzpolitikát folytatni, mert nem rendelkezett pontos adatokkal a forgalomban lévő készpénzről.

A régi afgani az utóbbi években oly sokat veszítet értékéből, hogy már egy kisebb vásárláshoz is egész pénzkötegekre volt szükség. Vasárnap egy dollár 46 ezer régi afganit ért, a legnagyobb régi címlet, a 10 000 afganis mindössze 20 dollárcentnek felelt meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!