Elender lesz a magyar PSINet

Napi Online
2002.10.08. 09:22
Három év után ismét magyar tulajdonban van a PSINet Magyarország Kft., miután az egykori jogelőd Elender Kft. tulajdonosai a Wallis Rt.-vel közösen megszerezték a céget. Az alapvetően üzleti célú internetszolgáltatást végző vállalkozás a tavalyi ötmilliárd forintos árbevétel után idén 20 százalékos forgalomnövekedésre számít.

A PSINet Magyarország Kft. egykori tulajdonosai, köztük Kóka János, a jogelőd társaság alapítója, a Wallis Rt.-vel közösen szerezték meg a PSINet Magyarország Kft.-t, vagyis ismét magyar tulajdonba került a társaság - tudta meg a NAPI Gazdaság. A tulajdonosváltás után a cég vélhetően visszaveszi egykori nevét, vagyis újra Elenderként működik.

A PSINet 1999-ben vásárolta meg az Elender Kft.-t. Az új tulajdonosok ajánlattétele a kft. 96,3 százalékára vonatkozhatott, korábban ugyanis ekkora üzletrész volt a PSINet Europe tulajdonában, a fennmaradó rész pedig a Interdotnet Kft. kezében van.

A PSINet Magyarországtól származó korábbi információk szerint a társaság tavaly csaknem ötmilliárd forint bevételt ért el, amelynek 90 százaléka az üzleti célú internetszolgáltatásból származott, a pénzügyi költségek, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) a bevétel 10 százalékát tette ki.

A cégvezetők várakozásai szerint a PSINet idén is nyereséges lesz, s a tervek szerint 20 százalékkal növeli bevételét. A tavaly év végi adatok szerint a PSINet Kft. hétszáz ügyfelet szolgált ki, vagyis a 2800 bérelt vonali előfizető 20-25 százaléka volt a társaság partnere.