Egyelőre nem változik a magyar makroprogram

Napi Online
2002.10.08. 14:17
László Csaba pénzügyminiszter szerint jövőre a középtávú makrogazdasági programban megadott 4-4,5 százalékos GDP-növekedési prognózis alsó szélének teljesülése valószínűbb, a világgazdasági konjunktúra beindulásának csúszása miatt.

Ezzel együtt az általános szkepticizmus ellenére sem látja okát annak, hogy a kormány módosítást hajtson végre a középtávú makropályán.

A Pénzügykutató Rt. jövőre 4,2, a GKI Rt. pedig 4 százalékos GDP-növekedést jósolt, tehát a pénzügyminiszter prognózisa egybevág a kutatóintézeti várakozásokkal.

László szerint az államháztartás hiánya jövőre leszorítható a GDP 4,5 százalékára még abban az esetben is, ha az idei deficit meghaladná a kormány, vagy a Pénzügyminisztérium előrejelzéseiben szereplő 5,5-6 százalékot, ugyanis az idén jelentkező egyszeri kiadások jövőre már nem terhelik a büdzsét. (Ebben a tekintetben a fent említett kutatóintézetek pesszimistábbak, hiszen 5,3, illetve 5,5 százalékos deficitet várnak.)

László Csaba a NAPI Gazdaság mai cikkére reagálva elmondta, hogy a jövő évi inflációs célokba belekalkulálták az adótörvény-módosításokból eredő árszínvonal-növekedést, melynek mértéke szerinte nem fogja elérni a lapunkban közölt 0,7-1 százalékot.