Kisebb lesz a vártnál a BÉT vesztesége

Napi Online
2002.10.09. 10:53
A Budapesti Értéktőzsde Rt. (BÉT) a vártnál kedvezőbb folyamatok miatt mindössze 50 millió forintos veszteségre számít az idei évben. A jövő év pedig már bizonyára nyereséges lehet, legalábbis ha igazuk lesz a konvergenciaelmélet híveinek. E teória szerint a közelgő EU-csatlakozás miatt 2003 végéig akár 30-40 százalékkal is nőhetnek az árfolyamok.

A korábban tervezett 223 millió forintos veszteséggel szemben várhatóan mindössze 50 millió forintos mínusszal zárja az idei évet a Budapesti Értéktőzsde Rt. - jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Horváth Zsolt vezérigazgató. A mintegy 170 millió forintos javulás elsősorban annak köszönhető, hogy a tőzsdei forgalomra vonatkozó konzervatív, 5 milliárd forintos előrejelzés helyett a napi átlagos kötésérték volumene ennél közel 20 százalékkal nagyobb.

Az első kilenc hónapi adatok alapján az információértékesítésből származó bevételek egyelőre az elvárásoknak megfelelően alakultak, és a költségcsökkentési program (bérleti költségek racionalizálása, szállítói szerződések újratárgyalása) is a megfelelő ütemben halad.

A BÉT ugyanakkor többletbevételt könyvelhetett el az internetes jelentési rendszer bevezetésével, és a Keler Rt. tulajdonrésze után is mintegy 59 millió forint értékű osztalékkal lehet számolni. Mindezeknek köszönhetően a tőzsde cashflow-pozíciója még jelentősen javulhat is, a várt 1,4 milliárd forintos érték az előző évhez képest 40 százalékos többletet jelent.