Az IMF szerint már megkezdődött a világgazdaság fellendülése

MTI
2002.10.09. 15:12
Már javában tart a világgazdaság kilábalása, jóllehet a tavalyi jelentős amerikai monetáris enyhítés hatásainak zöme még át sem szűrődött a reálgazdaságba - mondta szerdán a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik vezetője, aki szerint az euróövezet jegybankjának (EKB) még lenne módja a kamatcsökkentésre.

Anne Krueger, az IMF első vezérigazgató-helyettese egy stockholmi gazdasági konferencián azt mondta: bízik abban, hogy a számos kockázat - a magas olajárak, a folytatódó értékpiaci eladási hullám és egyes vezető feltörekvő piacok bizonytalanságai - ellenére a globális növekedés később gyors ütemre vált. - A kilábalás jelenleg lassabb, mint ahogy korábban vártuk, de javában tart ... úgy gondolom, később nagyobb ütemben folytatódik - mondta az IMF-vezető.

Krueger szerint Európában és Japánban több lehetőség van a növekedés ösztönzésére, mint az Egyesült Államokban. Az agresszív japán monetáris enyhítési politikát helyénvalónak nevezte, s azt mondta, hogy a valutauniós jegybanknak még lenne mozgástere a további kamatcsökkentéshez.

Az amerikai gazdaságról szólva Anne Krueger szerdán azt mondta: ott az esetleges további kamatcsökkentés már valószínűleg nem adna komolyabb lendületet a növekedésnek. A kamatcsökkentés és annak tényleges reálgazdasági hatása között egy-másfél év telik el az amerikai gazdaságban - tette hozzá.