Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Idén a balatoni nyár is visszaesést hozott

Napi Online
2002.10.10. 09:31
Augusztusban a magyarországi turizmus bevételei euróban számolva 31 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, míg a szállások vendégszáma csupán 3 százalékkal csökkent. Továbbra is kevés a tengerentúli vendég. A gyógyszállóknak viszont jól megy.

A magyarországi turizmus augusztusban is rosszabbul teljesített a korábban vártnál. Az ágazat bevételei a hónap folyamán euróban számolva 31 százalékkal, forintban 32 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A szállodák szobakihasználtsága csupán 58,1 százalékos volt, ez 2,5 százalékponttal kisebb az előző augusztusinál. 60 százalék feletti átlagos kihasználtságot főként a gyógyszállók képesek elérni.

A KSH előzetes adatai szerint az idén az első nyolc hónapban a szállásdíjbevételek 3,1 százalékkal csökkentek, ez reálértéken mintegy 7 százalékos elmaradást jelent. A nyolc hónap alatt a kereskedelmi szálláshelyeken megfordult összesen 4,3 millió vendég 13,2 millió vendégéjszakát töltött el, az előbbi 1 százalékos, az utóbbi pedig 4 százalékos elmaradás az előző évitől.

A külföldiektől származó szállásdíj forintban számolva az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékkal csökkent, míg a belföldiek 11 százalékkal költöttek többet. Az utóbbi egy évben az idegenforgalmi ágazatban az árszint átlagosan 10,8 százalékkal emelkedett. A külföldi vendégek elmaradását a négycsillagos szállodákat kivéve minden szállástípus jócskán megérezte.

A legfontosabb küldő országok szinte mindegyikéből kevesebb vendég érkezett az idén. A szálláshelyek vendégeinél Németországból a nyolchavi elmaradás 7 százaléknyi. Az európai államok közül kivételnek számít Ausztria, az onnan érkező beutazók száma idén az első nyolc hónapban 12 százalékkal emelkedett. Továbbra is kevés azonban a tengerentúli vendég. A múlt évhez képest Izraelből 14 százalékkal, az USA-ból 3 százalékkal kevesebben választották Magyarországot.

A kiutazók száma az idén augusztus végéig elérte az 8,4 millió főt, ez 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A határszakaszok közül az osztrák, az ukrán, a horvát és a szlovák forgalma nőtt az előző év azonos időszakához képest, a többi szakaszé kissé csökkent.