Idén a balatoni nyár is visszaesést hozott

Napi Online
2002.10.10. 09:31
Augusztusban a magyarországi turizmus bevételei euróban számolva 31 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, míg a szállások vendégszáma csupán 3 százalékkal csökkent. Továbbra is kevés a tengerentúli vendég. A gyógyszállóknak viszont jól megy.

A magyarországi turizmus augusztusban is rosszabbul teljesített a korábban vártnál. Az ágazat bevételei a hónap folyamán euróban számolva 31 százalékkal, forintban 32 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A szállodák szobakihasználtsága csupán 58,1 százalékos volt, ez 2,5 százalékponttal kisebb az előző augusztusinál. 60 százalék feletti átlagos kihasználtságot főként a gyógyszállók képesek elérni.

A KSH előzetes adatai szerint az idén az első nyolc hónapban a szállásdíjbevételek 3,1 százalékkal csökkentek, ez reálértéken mintegy 7 százalékos elmaradást jelent. A nyolc hónap alatt a kereskedelmi szálláshelyeken megfordult összesen 4,3 millió vendég 13,2 millió vendégéjszakát töltött el, az előbbi 1 százalékos, az utóbbi pedig 4 százalékos elmaradás az előző évitől.

A külföldiektől származó szállásdíj forintban számolva az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékkal csökkent, míg a belföldiek 11 százalékkal költöttek többet. Az utóbbi egy évben az idegenforgalmi ágazatban az árszint átlagosan 10,8 százalékkal emelkedett. A külföldi vendégek elmaradását a négycsillagos szállodákat kivéve minden szállástípus jócskán megérezte.

A legfontosabb küldő országok szinte mindegyikéből kevesebb vendég érkezett az idén. A szálláshelyek vendégeinél Németországból a nyolchavi elmaradás 7 százaléknyi. Az európai államok közül kivételnek számít Ausztria, az onnan érkező beutazók száma idén az első nyolc hónapban 12 százalékkal emelkedett. Továbbra is kevés azonban a tengerentúli vendég. A múlt évhez képest Izraelből 14 százalékkal, az USA-ból 3 százalékkal kevesebben választották Magyarországot.

A kiutazók száma az idén augusztus végéig elérte az 8,4 millió főt, ez 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A határszakaszok közül az osztrák, az ukrán, a horvát és a szlovák forgalma nőtt az előző év azonos időszakához képest, a többi szakaszé kissé csökkent.