Árpád
-2 °C
4 °C

A Fiat válságállapot kihirdetését kéri

MTI
2002.10.10. 15:15
A FIAT autógyártó cég a válságállapot kihirdetését kéri önmagával kapcsolatban az olasz kormánytól, hogy ezáltal hozzáláthasson leépítési terveinek megvalósításához, miközben a szakszervezeti szövetségek péntekre négy órás sztrájkot hirdettek a vállalat összes létesítményében.

A FIAT súlyos gazdasági nehézségeit egyebek között úgy próbálja orvosolni, hogy 35 ezer alkalmazottjából 8100 dolgozót akar kivonni a termelésből. Ez utóbbiak nem kerülnének az utcára, a válságállapotról szóló, 1977-ben és 1991-ben elfogadott törvény ugyanis egyfajta "védőhálót" biztosít a fölöslegessé vált munkaerő számára. Így az autógyártó óriás 7600 dolgozót helyezne "kiegészítő pénztárba" (cassa integrazione - Cig).

A "kiegészítő pénztár" intézményét már 1968-ban bevezették. Olyan különleges pénzalapot jelent, amelyet az állam és a vállalatok közösen finanszíroznak, s amelyet a társadalombiztosítási intézet (INPS) kezel. Amikor egy cég mélyreható szerkezeti átalakításokat akar végrehajtani, átmenetileg "kiegészítő pénztárba" helyezheti dolgozóinak egy részét huszonnégy hónapos időtartamra, amely szükség esetén a negyvennyolcadik hónapig meghosszabbítható. Ez idő alatt az otthon maradó dolgozó fizetésének nyolcvan százalékát kapja.

A szakszervezetek az ilyen drasztikus leépítésekhez képest roppant vérszegénynek tartják a vállalat beruházási terveit. A FIAT a 2002. és 2005. közötti időszakra évente 2,5 milliárd eurót kíván kutatásra és fejlesztésre fordítani, főleg új modellek kialakítására. Nem biztos azonban, hogy a talpraálláshoz ez elegendő lesz, így a kormány - a maga szűk mozgásterén belül - megpróbál segítséget nyújtani.

Mivel a FIAT több létesítményt is be akar zárni, az ország egész térségeit fosztja meg ezáltal iparuk egyetlen pillérétől. Ez a helyzet Termini Imeresében is, ahol a bezárásra ítélt üzem Nyugat-Szicília lakossága számára az egyik legfontosabb kenyérkereső forrás volt eddig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?