Belga adózók pénzéből tüntetik el a németek nukleáris szemetét

euractiv.hu
2002.10.14. 09:53
Az 1980-as években derült fény arra, hogy a lerakatot német atomhulladék jogtalan tárolására használták. Az atomhulladék-készlet törvénytelen tárolásában fontos szerepet játszott a Transnuklear német társaság. A hulladék semlegesítésére átfogó akciót kezdeményeztek, amely viszont a pénzalapok kifogyása miatt a múlt héten teljesen leállt. A semlegesítési eljárás összköltségeit 330 millió euróra becsülik.

A botrányos ügy leleplezését követően, 1990-ben a belga kormány - a villamosenergia-szolgáltatókkal és a Radioaktív Hulladékok és Nukleáris Üzemanyagok Országos Intézetével (NIRAS) karöltve - azt ígérte, hogy tíz éven át, 2000-ig biztosítja a semlegesítési munkálatokhoz szükséges pénzt.

Az anyagi támogatás beszüntetéséig érkezett összegekből a NIRAS 2000 után is folytatta a semlegesítést, ám mára az utolsó cent is elfogyott, s az eljárás további költségeit kénytelenek az áramfogyasztókra hárítani. Az elképzelések szerint a fogyasztók minden kilowattóra elektromos áram után bizonyos mennyiségű adót fizetnének, s az így befolyó pénzből folytatják majd a környezetvédelmi munkálatokat.

Az ügy ilyetén módon elképzelt megoldása természetesen jogszabály-módosítást igényel, tehát hosszabb időt vesz igénybe, addig pedig a térség környezetvédelmi helyzete a sajtó szerint nem túl megnyugtató.