Várat magára az üzleti fellendülés

MTI
2002.10.14. 11:06
Szeptemberben romlottak az üzleti szféra és a háztartások várakozásai is - áll a GKI Gazdaságkutató Rt. és Kereskedelmi és Hitelbankkal közösen készített felmérésében.

Az EU támogatásával havonta végzett felmérés legfrissebb eredményei szerint az üzleti szektorban tovább várat magára a fellendülés. Romlottak a lakosság várakozásai is ebben a hónapban, a háztartások azonban még így is optimisták.

A lakossági bizalmi index mínusz 3,5 pontra csökkent a megelőző havi mínusz 0,5 pontról. Az üzleti bizalmi index az augusztusi mínusz 4,4 pontot követően mínusz 6,9 pontra mérséklődött. A GKI konjunktúra indexe így szeptemberben mínusz 6 pont, szemben az augusztusi mínusz 3,1 ponttal.

Az üzleti szektoron belül az ipari, építőipari és kereskedelmi cégek véleménye egyaránt romlott kissé. Az ipari vállalatok a korábbinál kedvezőtlenebbül ítélték meg termelési szintjüket és kilátásaikat, illetve rendelésállományukat, bár az exportrendelések megítélése javult. A kereskedelmi cégek romló üzletmenetről, változatlan általános készletről és alacsonyabb megrendelési hajlandóságról számoltak be.

A háztartások saját pénzügyi helyzetüket szeptemberben a korábbinál kedvezőtlenebbnek látták, és a következő egy évre vonatkozó optimizmusuk is csökkent. Az ország gazdasági helyzetének megítélése lényegében nem változott, de a következő 12 hónapban a válaszadók romlást feltételeznek.

A megkérdezettek az előző havinál magasabb ütemű áremelkedésről számoltak be, és a következő egy évre vonatkozó inflációs várakozásaik számottevően emelkedtek.

A lakosság vásárlási kedve szeptemberben tovább erősödött, ugyanakkor egy évre előtekintően csökkent azok aránya, akik tartós fogyasztási cikket vásárolnának. Kevesebben voltak azok is, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.