Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az indonéz jegybank védi a rúpiát

MTI
2002.10.14. 11:06
A jakartai értéktőzsde hétfő reggel 9,2 százalékkal 341,85 pontra esett, tizennyolc hónap óta legalacsonyabb értékre. A nemzeti valuta öthavi mélységbe zuhant az amerikai dollárhoz képest, egy dollár 9350 rúpia volt, a pénteki 9010 rúpia után.

A JP Morgan nemzetközi befektetési bank hétfőn az év végére 10 ezer rúpia/dollárt jósolt, az eddigi 8700/dolláros előrejelzés helyett. A jegybank hétfőn interveniált a rúpia védelmében, dollárt adott el.

Bangkokban, Manilában és Kuala Lumpurban szintén estek az árak. A térség két nagy tőzsdéje - Tokió és Hongkong - hétfőn zárva volt. Tajpejben, Szingapúrban, Szöulban és Sydneyben kissé emelkedtek a fő tőzsdemutatók.

Ázsia legtörékenyebb gazdaságának a Bali szigeten elkövetett terrortámadás máris súlyos károkat okozott: megrendítette Indonézia egyik fő iparágát, az idegenforgalmat. Megrémült turisták ezrei menekülnek az országból.

Az OPEC-tag Indonézia olajipara is csapást szenvedhet. Az ország olaj- és gázipari vállalatai hétfőn a megszokott módon működtek, de fokozott biztonsági intézkedések közepette, mert az iparág létesítményei szintén célpontok lehetnek.

Az indonéz kormány hétfőn igyekezett megnyugtatni a külföldi befektetőket: - A kormány meg fogja mutatni, hogy Indonézia nem otthona a terrorizmusnak, sem most, sem soha - mondta Dorodjatun Kuntjoro-Jakti gazdasági miniszter.