Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Fiat erőművet építene autó helyett

MTI
2002.10.14. 15:19
A válságban levő FIAT-csoport a hét végén arra kérte Silvio Berlusconi olasz kormányfőt, hogy a kormány a Fiat Auto eladásáért cserébe hatalmazza fel a cég energiaipari konzorciumát, az Italenergia Bis Spa-t tíz új erőmű építésére.

A La Repubblica a FIAT elnökét idézte, aki Berlusconinak azt mondta: az új erőműépítések engedélyezése segítség lenne a FIAT-nak, hogy megszilárdítsa helyzetét az energiaágazatban, és így a FIAT Autonál megszűnő állások helyett újakat létesíthetnének.

A FIAT azt javasolja, hogy a FIAT Autot egy új cégnek adják el, amelyet a vállalatcsoport fő hitelezői hoznának létre: az olasz állami fejlesztési ügynökség, a Sviluppo Italia, valamint az amerikai General Motors autógyár. A kormányügynökség az új vállalatban 20-25 százalékot kapna.

Ezzel a FIAT maga teljesen kikerülne a járműüzletből, és teljesen energiaipari részlegére, az Italenergai Bis-re összpontosíthatna, amely Olaszország második legnagyobb áramipari cégét, az Edison Spa-t birtokolja. Az Italenergia Bis-t a FIAT, az Electricité de France, valamint a FIAT nagy hitelezői, a Capitalia, a Sanpaolo IMI és a Banca Intesa ellenőrzik.

Az olasz kormányfő azonban egyáltalán nem örül ennek a tervnek. A La Repubblicában azt kérdi: - Évek óta adott állami támogatás után hogyan lehet a FIAT autóüzletágát eladni, és mindezek tetejébe még az árat erőművek formájában velünk fizettetni meg?

Az EU versenybiztosa, Mario Monti hétfőn figyelmeztette az olasz kormányt: csak EU-jóváhagyással adhat állami segélyt a bajba jutott FIAT-nak. Ugyanakkor hozzátette, hogy az EU gyorsan bírálja majd el a kormány kezdeményezését a cég megmentésére. Az ANSA olasz hírügynökség brüsszeli híre szerint azonban az Európai Bizottság egyelőre nem kapott semmiféle jelzést arra, hogy az olasz kormány végül is milyen beavatkozást fontolgat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!