Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

László Csaba elfogadja az országjelentésben szereplő kritikákat

MTI
2002.10.14. 15:17
Nem lehet figyelmen kívül hagyni az Európai Unió országjelentésének azt a figyelmeztetését, amely a költségvetési hiány túlzott mértékére utal - mondta László Csaba pénzügyminiszter a Magyarországról készült jelentés gazdaságpolitikával összefüggő kérdéseiről tartott sajtótájékoztatón.

László Csaba elmondta, hogy a jövő évi előrejelzésük továbbra sem változott, így az államháztartás hiányát 4,5 százalékra teszik a GDP arányában. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az országjelentésben új kritikai elemként jelent meg, hogy a jövedelempolitikának a teljesítményekkel összhangban kell lennie. László Csaba kijelentette: egyetértenek mindkét kritikával.

A szaktárca vezetője elmondta, hogy a költségvetés transzparenciájával kapcsolatban is kritika érte Magyarországot. Itt azonban már az első száznapos programban előrelépés történt, mivel az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt-.-nél, valamint a Magyar Fejlesztési Banknál előírták a közbeszerzést.

László Csaba kitért arra is, hogy a magán-nyugdíjpénztáraknál a magas adminisztrációs terheket kifogásolta az országjelentés. Ebben a kérdésben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével közösen kell megoldást találni - mondta László Csaba.

Az országjelentés kritikai észrevétele is megköveteli az új biztosítási törvény mielőbbi elfogadását. Emellett a magyarországi vállalatoknál található aranyrészvények szabályozását is át kell tekinteni, s konkrét vállalati szinten megoldásokat találni. László Csaba elmondta, hogy ez a munka is a következő hónapok feladat lesz.

Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a korrupciót érintő kritikák miatt is át kell gondolni, milyen lehetséges eszközök maradtak fenn az adórendszerben a korrupcióra. Emellett a jövedéki termékek kereskedelmének újragondolására van szükség, valamint a sokszor támadott közbeszerzési törvényt is elkezdték átdolgozni. Ugyanakkor a közérdekű adatok nyilvántartásában már jelentős előrelépés történt. Az Állami Számvevőszék jogkörének kiterjesztését viszont még meg kell oldani.