Judit
3 °C
7 °C

László Csaba elfogadja az országjelentésben szereplő kritikákat

MTI
2002.10.14. 15:17
Nem lehet figyelmen kívül hagyni az Európai Unió országjelentésének azt a figyelmeztetését, amely a költségvetési hiány túlzott mértékére utal - mondta László Csaba pénzügyminiszter a Magyarországról készült jelentés gazdaságpolitikával összefüggő kérdéseiről tartott sajtótájékoztatón.

László Csaba elmondta, hogy a jövő évi előrejelzésük továbbra sem változott, így az államháztartás hiányát 4,5 százalékra teszik a GDP arányában. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az országjelentésben új kritikai elemként jelent meg, hogy a jövedelempolitikának a teljesítményekkel összhangban kell lennie. László Csaba kijelentette: egyetértenek mindkét kritikával.

A szaktárca vezetője elmondta, hogy a költségvetés transzparenciájával kapcsolatban is kritika érte Magyarországot. Itt azonban már az első száznapos programban előrelépés történt, mivel az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt-.-nél, valamint a Magyar Fejlesztési Banknál előírták a közbeszerzést.

László Csaba kitért arra is, hogy a magán-nyugdíjpénztáraknál a magas adminisztrációs terheket kifogásolta az országjelentés. Ebben a kérdésben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével közösen kell megoldást találni - mondta László Csaba.

Az országjelentés kritikai észrevétele is megköveteli az új biztosítási törvény mielőbbi elfogadását. Emellett a magyarországi vállalatoknál található aranyrészvények szabályozását is át kell tekinteni, s konkrét vállalati szinten megoldásokat találni. László Csaba elmondta, hogy ez a munka is a következő hónapok feladat lesz.

Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a korrupciót érintő kritikák miatt is át kell gondolni, milyen lehetséges eszközök maradtak fenn az adórendszerben a korrupcióra. Emellett a jövedéki termékek kereskedelmének újragondolására van szükség, valamint a sokszor támadott közbeszerzési törvényt is elkezdték átdolgozni. Ugyanakkor a közérdekű adatok nyilvántartásában már jelentős előrelépés történt. Az Állami Számvevőszék jogkörének kiterjesztését viszont még meg kell oldani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?