Árpád
-2 °C
3 °C

A kormány döntött a kárpótlási jegyek bevonásáról

MTI
2002.10.14. 15:41
Az ÁPV Rt. tulajdonában lévő befektetési társaság részvényeit 2003. január 31-ig fel kell kínálni a kárpótlásijegy-tulajdonosoknak, és elő kell készíteni a társaság tőzsdei bevezetését - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatban.

A határozatból az is kiderül, hogy a befektetési társaság részvényeinek allokálása során először az eredeti kárpótoltak igényét kell kielégíteni.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) 2002. december 31-ig kapott határidőt arra, hogy a befektetési társaságba apportáljon olyan értékben társasági részesedéseket és ingatlant, hogy az megfelelő ajánlatot képviseljen a még forgalomban lévő kárpótlási jegyekkel kapcsolatban.

László Csaba pénzügyminiszter szeptember 27-én jelentette be, hogy a jelenleg az ÁPV Rt. 100 százalékos tulajdonában lévő Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Rt. részvényeit ajánlják fel a kárpótlásijegy-tulajdonosoknak.

A Forrás Rt.-be apportálandó cégek között lesz négy, jelenleg is tőzsdén szereplő társaság. Az Antenna Hungária Rt. 5 százaléka, a BorsodChem-részvények 1,04 százaléka, a Mol Rt. 0,04 százaléka és a Richter Rt. 0,16 százaléka kerülhet a portfólióba.

A négy tőzsdei cégen kívül több, részben vagy egészben állami tulajdonú társaság, továbbá eddig meg nem nevezett ingatlanok alkotják majd a Forrás Rt. portfólióját.

A bekerülő társaságok között van a Tisza Cipő Kft. 78,46 százaléka, a Gyógyászati Segédeszköz Rt. 50, a Cartográfiai Kft. 100, a HM Centrálmosodák Rt. 100, a Vértesi Erőmű Rt. 29,96, a Tesco Tanácsadó Kft. 76,07, a Hungaroring Sport Rt. 2,33, a Mátravidéki Cukorgyár Rt. 39,4, a Szerencsi Cukorgyár Rt. 37,85, a Szolnoki Cukorgyár Rt. 25,04 százaléka.

A kormány számításai szerint 18-19 milliárd forint névértékű kárpótlási jegy van a tulajdonosoknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?