Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az előzetesen közöltnél kisebb volt az államháztartás szeptemberi hiánya

MTI
2002.10.15. 12:30
Az államháztartás szeptemberi hiánya az előzetesen közölt adatokkal megegyezően meghaladta a 97 milliárd forintot, ám a tényleges hiány ennél mintegy 53 milliárd forinttal kevesebb volt - mondta Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára keddeni sajtótájékoztatóján.

Indoklásként a helyettes államtitkár a szeptember havi egyenleget érintő egyszeri korrekciókat említette. Elmondta: a IX. hónapban a szombatra eső jövedéki adófizetési határidő miatt a befizetésekből 26 milliárd forint húzódott át októberre, hasonló okok miatt az áfa-befizetésekből 10-12 milliárd forint nem szeptemberben, hanem októberben realizálódott.

Első alkalommal jelent meg a kiadásokban a közalkalmazotti 50 százalékos béremelés egy része, szeptemberben a helyi önkormányzatok részére az októberi bérkifizetésre 17 milliárd forint többletet utaltak át.

Várfalvi István megerősítette: az államháztartás év végi hiánya 750 milliárd forint körül várható, a GDP 4,2-4,5 százaléka lesz. A hiány az SA számbavétele szerint, vagyis a teljes államháztartást tekintve - beleértve olyan költségvetéstől függő intézményeket, mint a Magyar Fejlesztési Bank - a GDP 6 százalékát fogja kitenni.

A központi költségvetés hiánya szeptemberben 93,8 milliárd forint volt, az első kilenc hónapban 507,4 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 104,4 százaléka.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapja szeptemberben 4,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, az első kilenc havi hiány meghaladta a 256 milliárd forintot. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 0,6 milliárd forintot tett ki ebben a hónapban, januártól szeptemberig a többlet 7,7 milliárd forintra nőtt.

A Pénzügyminisztérium összegzése szerint a társadalombiztosítási alapok hiánya az egész évre előirányzott 17,2 milliárd forint deficitnek mintegy tizenötszöröse. A jelentős hiánynövekedés okai között említik, hogy a kiadási oldalon a kiegészítő nyugdíjemelés miatt a nyugdíjkiadások 8 százalékponttal haladják meg az időarányos mértéket. További ok, hogy az egészségbiztosítási alap ellátásaira fordított összegek a tervezettnél magasabb mértékben teljesültek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!