A zloty szenvedné meg legjobban az ír elutasítást

MTI
2002.10.17. 12:52
A lengyel zloty szenvedné meg a legjobban az újabb ír népszavazás esetleges kudarcát, de a forint és a cseh korona szintén megérezné az EU-bővítés intézményi kereteit is tartalmazó nizzai szerződés újbóli írországi elvetését. Siker esetén a korona lenne a befektetők kedvence - áll egy csütörtökön közzétett elemzői körképben.

A Reuters által megkérdezett szakértők szerint a zloty a szerdai záróhoz képest 1,4 százalékot vesztene külső értékéből a dollárral, és 1,3 százalékot az euróval szemben; a referendum sikere esetén mindkét valutához képest 0,9 százalékkal erősödne a lengyel pénz. A forint és a cseh korona euróárfolyama egyaránt 1 százalékkal gyengülne az újabb ír "nem" után; a jóváhagyás 1 százalékkal erősítené a forintot és másfél százalékkal a koronát.

A prágai Komercni Banka egyik elemzője ugyanakkor azt mondta, hogy elutasítás esetén is csak rövid távú gyengülésekre számít a három valutában, mert nagyon valószínű, hogy az EU-nak van áthidaló terve a bővítés technikai lebonyolítására.

Az ismételt uniós cáfolatok ellenére befektetési és politikai körökben is tartja magát ez a vélekedés. Nemrégiben a Dresdner Bank befektetési részlege közölte: elemzése szerint nem hátráltatná tartósan az EU-bővítést, ha az írek ismét nemet mondanának a nizzai szerződésről szombatra kiírt újabb népszavazáson, mert több lehetőség is van ennek az akadálynak a kikerülésére. A Dresdner Kleinwort Wassersteinnél a múlt héten az MTI-vel közölték: szerintük a legvalószínűbb "B-terv" az, hogy a nizzai szerződésnek a bővítéshez kapcsolódó elemeit egyszerűen átemelik a csatlakozási szerződésekbe.