Szilvia
5 °C
16 °C

A zloty szenvedné meg legjobban az ír elutasítást

MTI
2002.10.17. 12:52
A lengyel zloty szenvedné meg a legjobban az újabb ír népszavazás esetleges kudarcát, de a forint és a cseh korona szintén megérezné az EU-bővítés intézményi kereteit is tartalmazó nizzai szerződés újbóli írországi elvetését. Siker esetén a korona lenne a befektetők kedvence - áll egy csütörtökön közzétett elemzői körképben.

A Reuters által megkérdezett szakértők szerint a zloty a szerdai záróhoz képest 1,4 százalékot vesztene külső értékéből a dollárral, és 1,3 százalékot az euróval szemben; a referendum sikere esetén mindkét valutához képest 0,9 százalékkal erősödne a lengyel pénz. A forint és a cseh korona euróárfolyama egyaránt 1 százalékkal gyengülne az újabb ír "nem" után; a jóváhagyás 1 százalékkal erősítené a forintot és másfél százalékkal a koronát.

A prágai Komercni Banka egyik elemzője ugyanakkor azt mondta, hogy elutasítás esetén is csak rövid távú gyengülésekre számít a három valutában, mert nagyon valószínű, hogy az EU-nak van áthidaló terve a bővítés technikai lebonyolítására.

Az ismételt uniós cáfolatok ellenére befektetési és politikai körökben is tartja magát ez a vélekedés. Nemrégiben a Dresdner Bank befektetési részlege közölte: elemzése szerint nem hátráltatná tartósan az EU-bővítést, ha az írek ismét nemet mondanának a nizzai szerződésről szombatra kiírt újabb népszavazáson, mert több lehetőség is van ennek az akadálynak a kikerülésére. A Dresdner Kleinwort Wassersteinnél a múlt héten az MTI-vel közölték: szerintük a legvalószínűbb "B-terv" az, hogy a nizzai szerződésnek a bővítéshez kapcsolódó elemeit egyszerűen átemelik a csatlakozási szerződésekbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?