Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyolcórás általános sztrájk kezdődött Olaszországban

MTI
2002.10.18. 10:43
Pénteken délelőtt, a legerősebb szakszervezeti szövetség, a CGIL felhívására nyolcórás általános sztrájk kezdődött Olaszországban. A munkabeszüntetés a Berlusconi-kormány munkaerőpiaci reformjai ellen irányul, valamint a hanyatló gazdaság miatti dolgozó elégedetlenséget jelzi.

- Irányváltást követelünk a kormánytól, amely felelős az olasz gazdaság erős hanyatlásáért. A Fiat Auto drámai helyzete csak egyetlen példa - jelentette ki a CGIL vezetője Torinóban a Fiat-konszern központjában.

Pénteken az összes olasz nagyvárosban kormányellenes tüntetéseket szerveznek. A városi forgalomban már péntek reggeltől fennakadások vannak, a metró- és buszközlekedés is megbénult. Az Alitalia olasz légitársasaág 250 járatát volt kénytelen törölni és a vasúti forgalomban is nehézségek lesznek délután 18 óráig.

A CGIL hat hónapon belül másodszor hirdetett általános sztrájkot. A szakszervezeti szövetség testvérszervezetei, a CISL és az UIL ezúttal nem csatlakoztak a felhíváshoz, mivel a múlt júliusban a kormánnyal egy sokat vitatott megállapodást írtak alá, amely gyakorlatilag szabad utat ad a munkaerőpiaci reformoknak.

Megfigyelők szerint éppen ezért aligha valószínű, hogy a mostani általános sztrájk az április 16-i munkabeszüntetéshez hasonló sikert hoz. Akkor 13 millió olasz munkavállaló csatlakozott a sztrájkhoz.