A japán kormányfő kemény gazdasági lépéseket ígér

MTI
2002.10.18. 14:33
Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő szigorú intézkedéseket jelentett be pénteken a japán gazdaság elhúzódó válságának leküzdésére. A parlament rendkívüli ülésén Koidzumi megerősítette elszántságát a banszektor rendbe tételére, a gazdaság élénkítésére és a defláció megállítására, kevés részlettel szolgált azonban a mikéntről. Koidzumi azt mondta, a gazdasági feltételek tovább rosszabbodnak, és ígéretet tett arra, hogy a kormány és a japán jegybank együttműködik a defláció megállítása végett és a japán gazdaság talpra állításában. A kormányfő közölte, hogy nem gondol pótköltségvetés beterjesztésére. A kormány olyan intézkedéseket akar tenni, amelyek vállalatok és pénzügyi intézmények átszervezését mozdítják elő.

A behajthatatlan hitelek megoldásának felgyorsításával a rossz hitelek problémáját Koidzumi a 2004-es pénzügyi év végére, azaz 2005 március végéig akarja megoldani. Bejelentette azt is, hogy 2004-ig több mint 1000 milliárd jen (8,2 milliárd euró) adócsökkentést akar elérni.

A tokiói értéktőzsde tizenkilenc éves mélyponton van, a munkanélküliség 5,4 százalékos és a vállalati csődök száma a második világháború óta a legmagasabb Japánban.