Diána
12 °C
27 °C

Prodi szerint rugalmasan kell alkalmazni a stabilitási paktumot

MTI
2002.10.18. 14:49
Az Európai Bizottság szóvivőjének pénteki brüsszeli nyilatkozata szerint Romano Prodi kitart a Le Monde-ban csütörtökön megjelent nyilatkozata mellett, amelyben "ostobának és merevnek" nevezte a valutauniós deficitkorlátozó szabályokat.

Jonathan Faull sajtótájékoztatóján elmondta: az EU-bizottság elnöke a nyilatkozat egyetlen szavát sem bánja és kiáll annak lényege mellett. Ez azt jelenti, hogy a paktumot okosan kell alkalmazni, tekintetbe kell venni az egyes gazdaságok realitásait és a merevség ostobaság.

Prodi a párizsi Le Monde-nak adott nyilatkozatában azt mondta: ő is jól tudja, hogy "mint minden merev döntés, a stabilitási paktum is ostoba", és ennél intelligensebb szabályozókra és nagyobb rugalmasságra lenne szükség. Mégis, a paktum az egység megteremtője a valutarendszerben, és "teljes őrültség lenne" szanaszét tartó gazdaságpolitikák megvalósítását lehetővé tenni - tette hozzá.

Prodi kijelentését több oldalról is bírálják az EU-ban. Az unió soros elnökségét ellátó Dánia kormányfője, Anders Fogh Rasmussen pénteken kijelentette, hogy a jövő heti brüsszeli csúcson az euróövezetre vonatkozó 1997-es stabilitási és növekedési paktum nem kerül napirendre - a találkozónak már megvan a két napirendi pontja -, és nincs szándékában bármiféle változtatást tenni a paktumban. Úgy vélte, a szerződés hatékony eszköz az európai gazdaságok stabilitásának fenntartásához, az erős és stabil Európa építéséhez.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár azt mondta pénteken, hogy a stabilitási paktumnak megvan a maga célja, "mindnyájan beleegyeztünk, és nem térhetünk vissza a korábbi politikához".

Az Európai Központi Bank (EKB) tanácsának tagja, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, Klaus Liebscher szerint azokat az euróövezeti országokat, amelyek megsértik a paktumot, meg kell büntetni. Az osztrák jegybank vezetője védelmébe vette a paktumot, mondván, hogy az alapot ad az euró értékének, egyúttal elutasította azokat a bírálatokat, hogy a paktum gátja a gazdasági növekedésnek.

Edmund Stoiber bajor miniszterelnök azt mondta, Prodi nem alkalmas az Európai Bizottság elnöki posztjára. Stoiber úgy véli, hogy Prodi a francia lapban csütörtökön megjelent nyilatkozatával elvesztegette az Európai Bizottságba vetett maradék bizalmat is.

Az 1997-es paktumban az euróövezeti tagországok kötelezettséget vállaltak az államháztartási egyensúly megteremtésére, de nem cikkelyeztek be határidőt. Megerősítették egyszersmind az euróövezeti tagság eredeti feltételét, hogy a hiány nem lehet nagyobb a GDP 3 százalékánál. A paktum szankciókkal fenyegeti a túllépőket, ezek sorában az első a figyelmeztetés.

Az Európai Bizottság, a világgazdasági bonyodalmak miatt, szeptemberben javasolta az euróövezeti országoknak, hogy az úriemberi megállapodásukban szereplő 2004-es határidő helyett legalább 2006-ra hozzák egyensúlyközelbe államháztartásukat. Ez az EU-bizottság olvasatában legföljebb 0,5 százalékos hiányt jelent a GDP arányában.