Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Prodi szerint rugalmasan kell alkalmazni a stabilitási paktumot

MTI
2002.10.18. 14:49
Az Európai Bizottság szóvivőjének pénteki brüsszeli nyilatkozata szerint Romano Prodi kitart a Le Monde-ban csütörtökön megjelent nyilatkozata mellett, amelyben "ostobának és merevnek" nevezte a valutauniós deficitkorlátozó szabályokat.

Jonathan Faull sajtótájékoztatóján elmondta: az EU-bizottság elnöke a nyilatkozat egyetlen szavát sem bánja és kiáll annak lényege mellett. Ez azt jelenti, hogy a paktumot okosan kell alkalmazni, tekintetbe kell venni az egyes gazdaságok realitásait és a merevség ostobaság.

Prodi a párizsi Le Monde-nak adott nyilatkozatában azt mondta: ő is jól tudja, hogy "mint minden merev döntés, a stabilitási paktum is ostoba", és ennél intelligensebb szabályozókra és nagyobb rugalmasságra lenne szükség. Mégis, a paktum az egység megteremtője a valutarendszerben, és "teljes őrültség lenne" szanaszét tartó gazdaságpolitikák megvalósítását lehetővé tenni - tette hozzá.

Prodi kijelentését több oldalról is bírálják az EU-ban. Az unió soros elnökségét ellátó Dánia kormányfője, Anders Fogh Rasmussen pénteken kijelentette, hogy a jövő heti brüsszeli csúcson az euróövezetre vonatkozó 1997-es stabilitási és növekedési paktum nem kerül napirendre - a találkozónak már megvan a két napirendi pontja -, és nincs szándékában bármiféle változtatást tenni a paktumban. Úgy vélte, a szerződés hatékony eszköz az európai gazdaságok stabilitásának fenntartásához, az erős és stabil Európa építéséhez.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár azt mondta pénteken, hogy a stabilitási paktumnak megvan a maga célja, "mindnyájan beleegyeztünk, és nem térhetünk vissza a korábbi politikához".

Az Európai Központi Bank (EKB) tanácsának tagja, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, Klaus Liebscher szerint azokat az euróövezeti országokat, amelyek megsértik a paktumot, meg kell büntetni. Az osztrák jegybank vezetője védelmébe vette a paktumot, mondván, hogy az alapot ad az euró értékének, egyúttal elutasította azokat a bírálatokat, hogy a paktum gátja a gazdasági növekedésnek.

Edmund Stoiber bajor miniszterelnök azt mondta, Prodi nem alkalmas az Európai Bizottság elnöki posztjára. Stoiber úgy véli, hogy Prodi a francia lapban csütörtökön megjelent nyilatkozatával elvesztegette az Európai Bizottságba vetett maradék bizalmat is.

Az 1997-es paktumban az euróövezeti tagországok kötelezettséget vállaltak az államháztartási egyensúly megteremtésére, de nem cikkelyeztek be határidőt. Megerősítették egyszersmind az euróövezeti tagság eredeti feltételét, hogy a hiány nem lehet nagyobb a GDP 3 százalékánál. A paktum szankciókkal fenyegeti a túllépőket, ezek sorában az első a figyelmeztetés.

Az Európai Bizottság, a világgazdasági bonyodalmak miatt, szeptemberben javasolta az euróövezeti országoknak, hogy az úriemberi megállapodásukban szereplő 2004-es határidő helyett legalább 2006-ra hozzák egyensúlyközelbe államháztartásukat. Ez az EU-bizottság olvasatában legföljebb 0,5 százalékos hiányt jelent a GDP arányában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?