Árpád
-2 °C
4 °C

A tartozás felére taksálják a Murányi-vagyont

Napi Online
2002.10.24. 10:17
A felszámolóbiztos november negyedikére tűzte ki a Murányi Kereskedőház-csoport megmaradt vagyonelemeinek és készletének árverését. Kalapács alá kerülnek a háztartási gépek és a szórakoztatóelektronikai cikkek, valamint a tehergépkocsik és a bolti felszerelések is.

Áfa nélkül több mint 1,2 milliárd forint értékben hirdette meg a Murányi Kereskedőház bolthálózatának megmaradt vagyonát és árukészletét az Áfi Felszámoló és Vagyonkezelő Rt. - derül ki a cégbírósági adatokból. Az árverést november negyedikére tűzték ki.

A Murányi-kft.-k felszámolásának kihirdetése után a tulajdonos Murányi János és Dózsa László felszámolóbiztos is hitt abban, hogy a hálózatot talpra lehet állítani, hiszen a prémium kategóriás háztartási gépek, illetve szórakoztatóelektronikai termékek forgalmazásában a cég előkelő pozíciót mondhatott magáénak. E termékek teljes, 200-220 milliárd forintos piacán a Murányi 15 milliárd forint körüli bevételt realizálhatott volna, ha a működését nem gátolják pénzügyi problémák.

A gyors terjeszkedés azonban felemésztette a cég tartalékait, a fizetési gondok miatt a beszállítók nem kívántak több terméket hozomra szállítani, így a 21 tagból álló hálózat előbb 19, majd 16 boltra olvadt, amelyek az akadozó ellátás miatt mind kevesebb készpénzt termeltek.

A felszámolási eljárás megindítása után Murányi János még arról beszélt, hogy több befektető érdeklődik a hálózat iránt. A terv az volt, hogy néhány éven belül talpra állítják a boltokat és a hálózatot egyben értékesítik. Ehhez több hitelezői türelem kellett volna, és banki garancia, amelyet a jelek szerint nem sikerült megszereznie a cégnek.

Az árverésre bocsátott vagyonelemek áfa nélkül nagyjából az időközben felgyülemlett 2,5 milliárdos tartozás felét fedeznék, ám a termékek garanciális és csomagolási hiányosságai csökkenthetik a piaci értéküket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?