Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Berlin alávetné magát a deficit-eljárásnak

MTI
2002.10.24. 10:41
Németország belenyugodna abba, ha az Európai Bizottság eljárást indítana ellene a maastrichti deficit-kritérium megszegése miatt - közölte információira hivatkozva csütörtökön a Süddeutsche Zeitung.

Hans Eichel pénzügyminiszter a közelmúltban beismerte, hogy a német államháztartás hiánya az idén valószínűleg meghaladja a GDP három százalékát. Az euróövezet országaira olyan előírás érvényes, hogy az erős euró érdekében a deficitet három százalék alatt kell tartaniuk. Ellenkező esetben az Európai Bizottság eljárást indít ellenük, amelynek végén pénzbüntetést szabhatnak ki a szabálysértővel szemben.

Portugália után most Németországot fenyegeti a szankció. A vezető német gazdaságkutató intézetek szerint a deficit az idén 3,2 százalék lehet, de Brüsszelben a 3,7 százalékot sem tartják lehetetlennek.

A müncheni lap szerint Eichel és Schröder kancellár egyetért abban, hogy Berlinnek érdemesebb alávetnie magát a deficit-eljárásnak, amely szigorúbb takarékoskodásra kényszerítené a németeket. Fontos, hogy ne rendüljön meg a bizalom az euróban, a stabilitási és növekedési paktumban, ne keletkezzen olyan benyomás, hogy a ,,nagyok megúszhatják" a fegyelmezést. Lapértesülés szerint Eichel amúgy is azzal számol, hogy jövőre ismét három százalék alá szorítják a deficitet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!