Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kidobott pénz és parlamenti körutazás az EU-ban

euractiv.hu
2002.10.24. 11:24
Az Európa jövőjéről tanácskozó Konvent mindenki számára nyilvánvaló pénzkidobásról készített átfogó tanulmányt. Több millió eurós extra kiadást jelent évente az a tény, hogy az Európai Parlament intézményei három ország területén működnek: Strasbourgban, Brüsszelben és Luxembourgban.

Brüsszelből rendszeresen tizenöt kamionnyi hivatalos iratot indítanak útra Strasbourgba, s a konvojt az ötórás úton több száz alkalmazott is követi - a francia város taxisainak és vendéglőseinek nagy örömére.

A jelentés szerint rögtön 300 ezer négyzetméternyi terület szabadulna fel, ha az intézmények egyetlen nagy irodaházban lennének. Ugyanakkor 317 sofőrt, testőrt és takarítót is el lehetne bocsátani, milliókat lehetne spórolni a számítógépes és az irodai eszközökön. A jelentés szerint a megtakarítható összeg 169 millió euró (42,25 milliárd forint) - évente.

Azt, hogy az EU intézményei három országban működnek, olyan EU szerződések tartalmazzák, amelyeket csupán konszenzussal lehet módosítani - és Franciaország régóta ellenzi a változtatást.

Az Európai Parlament hivatalos székhelye Strasbourg, azonban munkájában fontos szerephez jut Brüsszel és Luxembourg is, így az EP gyakorlatilag háromközpontú intézmény, amely helyszínei között megosztva folytatja munkáját. Az alapelv szerint a rendes plenáris ülésszakok Strasbourgban vannak, a bizottsági üléseket Brüsszelben tartják, a hivatali apparátus, a Főtitkárság pedig Luxembourgban székel.

Az EU Szerződéséhez csatolt egyik dokumentum előírja, hogy az EP-nek évente 12 alkalommal Brüsszelben kell rendes ülésszakot tartania, ezek általában egy hetesek. Ennél azonban több a plenáris ülések száma, s az egy-két napos rendkívüli ülések, az úgynevezett "mini-ülésszakok" helyszíne már Brüsszel. Itt szoktak tanácskozni a politikai csoportok is.

Ugyancsak az aktuális menetrendhez illeszkedik a bizottsági ülések helyszíne. Természetesen a hivatali apparátus is "megduplázódik" hiszen bár hivatalosan Luxembourg a Főtitkárság székhelye, mivel a munka egyre nagyobb nagy része Brüsszelben folyik, a hivatal nagy része is odaköltözött. Miközben - ne feledjük: - az Európai Parlament székhelye változatlanul: Strasbourg.