Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tovább késik a japán bankreform

MTI
2002.10.25. 12:14
A japán kormány a jövő hét közepére halasztotta a defláció leküzdését és a rossz bankhitelek rendezését célzó, régóta várt átfogó tervének ismertetését - ezt Takenaka Heidzo gazdasági miniszter, az állami pénzügyi felügyelet (FSA) vezetője jelentette be. A tervezetet a jövő héten, szerdán vagy csütörtökön teszik közzé, azután, hogy a deflációellenes tervet a hétvégén véglegesítik.

A tervet eredetileg már kedden nyilvánosságra akarták hozni, a Liberális Demokrata Párt és a bankok ellenállása miatt azonban elnapolták. A tervezet szigorítaná a rossz hitelkihelyezések kritériumait, ám szakértők arra számítanak, hogy a tervet az eredeti elképzelésekhez képest jóval enyhébb formában véglegesítik.

A japán bankrendszert fojtogató rosszhitel-válság kezelési módjáról jó ideje folynak a viták Tokióban. A kormány esetleges kemény fellépésének körvonalazódó kilátásai többévi mélypontokra sodorták a részvényárfolyamokat, mert a befektetők a hitelezési gyakorlat szigorodása miatt vállalati csődhullámtól tartanak.

A japán pénzügyminiszter már szeptember végén közölte, hogy - erős feltételekkel - pártolná a rossz kinnlevőségek hegye alatt roskadozó japán bankszektor közpénzekkel történő megsegítését. Siokava Maszadzsuro szerint ugyanakkor ennek elsődleges feltétele az lenne, hogy a bankok végre rendszabályozzák meg nemfizető ügyfeleiket, és világosan különítsék el az egészséges és a nem egészséges hitelfelvevőket.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerint azonban a japán bankrendszer érdemi szanálása az éves japán hazai össztermék 10 százalékát is felemésztheti. A cég egyik térségi igazgatója nemrégiben azt mondta: a nem teljesítő hitelek problémájának végleges megoldására és a japán bankrendszer visszatőkésítésére 40-50 ezer milliárd jent - 328-410 milliárd dollárt - kellene fordítani.