Visszatért a brit marhahús a francia piacra

euractiv.hu
2002.10.25. 16:50
A brit marhahúsra kivetett francia importtilalom hat évvel ezelőtti bevezetése óta ezen a héten először ismét angol marhahúsból készült ételek kerülhettek a franciák asztalára. Az első falat brit marhahúst Margaret Beckett brit élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter kóstolta meg egy párizsi élelmiszer-kiállításon. Némileg visszafogta a látványos gesztusnak szánt kóstoló pr-hatását, hogy a francia hatóságok hanyagsága miatt egyelőre nem sikerült megjelentetni a megfelelő közlönyben az importtilalom feloldását hivatalossá tevő hirdetményt. Így még azt sem nem tudni, hogy a brit marhahús pontosan mikor kerül vissza a francia szupermarketek polcaira.

Az EU 1996 márciusában vezette be a brit marhahús importjának tilalmát elrendelő embargót, miután a tudósok felfedezték, hogy az akkor Angliában pusztító kergemarhakór okozza az emberre nézve életveszélyes Creutzfeldt-Jakob-kór legújabb változatát. Azt megelőzően Franciaország volt a brit marhahús legfontosabb piaca. Brüsszel 1999 augusztusában, miután a britek bizonyos biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, feloldotta a tilalmat, ám Franciaország (az egész EU-ban egyedüliként) továbbra is embargót alkalmazott a brit marhahúsra, arra hivatkozva, hogy nem tartják eléggé biztonságosnak a brit intézkedéseket. (Az állatokról emberre átterjedt kór a brit lakosság körében több mint 100 áldozatott szedett, míg Franciaországban - valószínűleg a gondos szűrés következtében - csak elvétve fordultak elő ilyen megbetegedések. Három halálesetet tulajdonítanak a Creutzfeldt-Jakob-betegségnek.)

A legnagyobb piacukra való visszatérésben megakadályozott brit termelők Franciaország felelősségre vonását kérték, s az Európai Bíróság tavaly decemberben elmarasztalta Párizst: napi 158.250 euró (mintegy 40 millió forint) bírság kiszabását helyezte kilátásba, ha a franciák nem szüntetik meg a diszkriminációt.