Októberben ötödik hónapja csökkent az Ifo-index

MTI
2002.10.28. 10:46
A német Ifo gazdaságkutató intézet havi üzleti hangulatmutatója 87,7 pont lett októberre - közölték a müncheni intézetben hétfőn. Szeptemberben 88,2 pont volt a Nyugat-Németországra vonatkozó fő mutatószám. Októberben ötödik hónapja csökkent egyvégtében az Ifo-index.

A piacok számítottak az Ifo-index újabb csökkenésére, ezt jelezte, hogy az euró a hétvégi 0,9760 dollár körüli értékekről már hétfő reggelre 0,9738 dollárra esett, és ezt a szintet tartotta az adatközlés után is, majd félóra múltán 0,9742 dollárig drágult.

A német üzleti hangulatot, az immár szokásos borús növekedési kilátásokon kívül újabban a kormány tervezett kiadáscsökkentései és adóemelései is aláássák. Az Ifo elnöke, Hans-Werner Sinn úgy nyilatkozott, hogy a kormány terve a tőkenyereség-adó kiterjesztésére ártani fog a beruházásoknak és a gazdasági növekedésnek.

A kormányzat október közepén közölt terve szerint jövőre minden részvényértékesítés után adózni kellene, függetlenül attól, milyen régóta volt a tulajdonosé az értékpapír. Jelenleg az egy évnél tovább megtartott részvények eladásából származó haszon után nem kell adózni. Sinn szerint a részvényesek nagyobb osztalék fizetésére fogják ösztökélni a vállalatokat, és emiatt csökkenni fognak a cégek beruházásai, ami árt a növekedésnek.

Számos elemző szerint a legújabb Ifo-indexből is az következik, hogy az Európai Központi Bank jól tenné, ha mielőbb csökkentené a 3,25 százalékos kamatminimumát legalább negyed százalékponttal.