Judit
2 °C
7 °C

9 ezer alkalmazottat bocsát el a Fujitsu

MTI
2002.10.29. 14:47
Mintegy 9 ezer főt készül elbocsátani a március végéig, vagyis az üzleti éve végéig a veszteséges japán Fujitsu számítógép- és elektronikai konszern. A cég a szeptemberrel zárult első üzleti félévben 147,4 milliárd jenes (1,2 milliárd euró) nettó veszteséget halmozott fel. A forgalom 10 százalékkal, 2,15 ezer milliárd jenre csökkent az egy évvel azelőttihez képest.

Rossz eredményeit a Fujitsu a gyenge világgazdasággal és a tartósan erőtlen amerikai fejlett technológiai kereslettel magyarázta. Az év egészére a cég erőteljesen csökkentette prognózisát és 110 milliárd jenes nettó veszteséget vár. Júliusban még kiegyensúlyozott gazdálkodást valószínűsített.

Az elmúlt üzleti évben a Fujitsu már 17 ezer álláshelyet számolt fel, jelenleg 180 ezer fős létszámából akar további 9 ezer embertől megválni. A cég számítógép-részlegét 1999 közepén összeolvasztotta a német Siemensszel és ezzel létrehozta Európa legnagyobb számítógépgyártóját, a Fujitsu-Siemenst.

A Fujitsu ágazati versenytársai, a Sanyo Electric, a Sharp és a Mitsubishi Electronics is kedden tették közzé féléves erdeményeiket. A Sanyo mérlegét a magas átalakítási költségek és az információs technológai ágazat nehézségei terhelték: nettó nyeresége 61,5 százalékkal 2,5 milliárd jenre csökkent, 1,3 százalékkal növekvő, mintegy ezer milliárd jenes forgalomból.

Jobban teljesített a félévben a Sharp konszern: nettó nyereségét 40,5 százalékkal 22,9 milliárd jenre növelte. Az erős külföldi, különösen ázsiai kereslet a forgalmat 16,3 százalékkal, 444,8 milliárd jenre emelte. Az idei évre a Sharp 37 milliárd jenes tiszta nyereséget vár a tavalyi 11,3 milliárd jen után.

A Mitsubishi Electronics nettó nyereségét a lapkagyártásban használt gépek iránti növekvő keresletnek és a költségcsökkentésnek köszönhetően 309,7 százalékkal sikerült növelni, 6,8 milliárd jenre. Az év egészére a cég nettó 25 milliárd jenes nyereséget vár. Részvényei kedden 5,9 százalékkal 323 jenre emelkedtek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?