Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felszámolják a Balkan Airlinest

MTI
2002.10.29. 16:10
Elutasította kedden a bolgár Balkan Airlines hitelezőinek zöme a csődben lévő légitársaság felélesztésére kidolgozott csomagtervet, így a céget valószínűleg felszámolják.

A légitársaság szóvivője azt mondta a Dow Jonesnak, hogy a végső döntés egy hónapon belül várható, de mostantól már csak a felszámolás előkészítése folyik.

A szófiai városi bíróság illetékes bírája kedden közölte, hogy a hitelezők ötöde támogatta csak a Balkan életre keltésére az átmeneti vállalatvezetés által összeállított tervet.

Plamen Petrov bolgár közlekedési miniszter a Reuters szerint olyan tervet képzel el, amely szerint a svájci Swiss mintájára építenék újjá a bolgár légitársaságot, annak jelenlegi vagyonával, útvonal-hálózatával és személyzetével, ám adósságai nélkül. A Swisst a tavaly tönkrement Swissair romjain hozták létre.

A Balkan jelenleg két Tu-154-essel és két Boeing 737-300-assal összesen húsz célállomásra repül. A csődbiztosok egyike kedden azt mondta: a járatsűrűség csökkentése haladéktalanul megkezdődik, s a járatokat december végéig állítják le teljesen.

A Balkan a 90 millió dolláros adósság felével a bolgár kormánynak tartozik; a kormány is a kilábalási tervezet elutasítói között volt.

Az 1947-ben alapított céget 1999-ben privatizálták, de már tavaly is két hónapig szüneteltette járatait kifizetetlen adósságai miatt. A Balkan 2001. márciusa óta csődgondonokság alatt áll.